Кулеба назвав сім елементів колективної безпеки України та євроатлантичного простору

Кулеба назвав сім елементів колективної безпеки України та євроатлантичного простору

Укрінформ
Гарантувати колективну безпеку України та євроатлантичного простору можливо за допомогою семи елементів.

Про це написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Фейсбуці, говорячи про свій виступ на сьогоднішньому засіданні Ради національної безпеки та оборони, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні гарантувати колективну безпеку України та євроатлантичного простору можна лише забезпечивши дію семи елементів», - написав він.

За словами міністра, перше - це розширення міжнародної коаліції на підтримку України. «На це працює інтенсивна дипломатія останніх тижнів, включно з десятками переговорів Президента та активною роботою української делегації на Генасамблеї ООН, де ми зосередили свою увагу на залученні насамперед країн Азії, Африки та Латинської Америки», - наголосив глава МЗС.

Другим він назвав збільшення постачання зброї до України, зняття усіх політичних перепон для всіх типів та обсягів зброї для українського війська. Влада зробить усе, щоб після цієї спроби анексії Україна отримала ще більше зброї, запевнив Кулеба.

Ще одним елементом, на його думку, є суттєве посилення санкцій проти росії у секторах енергетики, фінансів, атомної енергетики та інших.

Наступним пунктом міністр назвав вступ України в НАТО та ЄС. «Членство України в НАТО давно назріло і перезріло. Україна вже є невід’ємною складовою євроатлантичної безпеки. Ми ще не маємо над собою парасольки п’ятої статті (Статуту НАТО про колективну оборону - ред.), але всі члени НАТО де-факто перебувають під парасолькою України, під захистом наших Збройних сил», - зауважив глава МЗС.

П'ятим і шостим елементами, на його переконання, є Київський безпековий договір - як гарантія безпеки для України на шляху до членства в НАТО і як модель безпеки для всіх країн, які не є учасниками колективних договорів безпеки або поки не мають гарантій безпеки від третіх країн.

Ще один елемент, за словами Кулеби, - активна протидія інших країн євроатлантичного простору російським військовим і гібридним загрозам, а також впровадження ними ефективної стратегії ядерного стримування росії.

«Перемога України - це і є безпека усього євроатлантичного простору. Альтернативи цьому немає», - підкреслив глава МЗС.

Він також наголосив, що всі «референдуми» росії на окупованих територіях відбулися «за тими ж методичками, що у 2014 році», але ситуація в світі та реакція світу на ці дії буде кардинально іншою, про що свідчать категорична заява Генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереша, який, за словами міністра, не був вкрай обережним цього разу.

Читайте також: Кулеба: Для України нічого не змінюється, ми продовжуємо визволяти нашу землю і народ

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня у кремлі відбулася церемонія «прийняття до складу росії» маріонеткових утворень «днр» та «лнр», а також загарбаних армією рф територій Херсонської та Запорізької областей України.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-