Радбез ООН проголосує резолюцію про невизнання змін територіального статусу України

Радбез ООН проголосує резолюцію про невизнання змін територіального статусу України

Укрінформ
Радбез ООН у п’ятницю збереться на засідання з питань підтримки миру й безпеки в Україні, де має проголосувати резолюцію із закликом не визнавати жодних змін статусу тимчасово окупованих територій України, де рф організувала псевдореферендуми.

Засідання має розпочатися о 15-й за східноамериканським часом (о 22-й за Києвом), повідомили Укрінформу в секретаріаті ООН.

Резолюція, ініційована США разом з Албанією на початку цього тижня, засуджує фіктивні референдуми, організовані рф у Луганській, Донецькій, Херсонській і Запорізькій областях України. Текст документа не публікується у відкритому доступі. Однак, за словами глави місії США при ООН, резолюція закликає країни-члени не визнавати будь-яких змін статусу України.

Очікується, що делегація росії як постійного члена Радбезу ООН скористається правом вето та заблокує резолюцію. При цьому буде важливим також, як проголосують Індія і Китай, оскільки в кремлі покладають надії на політичну підтримку або хоча б нейтральну позицію з боку цих держав.

Однак, як заявила раніше постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, у разі, якщо резолюція буде заблокована в РБ, вона буде винесена на голосування Генеральної Асамблеї ООН, де не існує права вето.

Крім того, очікується, що на засіданні в п’ятницю Рада Безпеки ООН розгляне питання щодо розривів газопроводів «Північний потік» та «Північний потік 2» у Балтійському морі.

Читайте також: УВКБ ООН надає допомогу у вирішенні нагальних потреб українців

Як повідомляв Укрінформ, російська окупаційна адміністрація 23-27 вересня провела на території Луганської, Донецької, Херсонської й Запорізької областей фіктивні «референдуми» щодо приєднання цих територій до рф. У ніч проти п’ятниці путін підписав указ про «визнання незалежності» Херсонської та Запорізької областей. «Незалежність» «днр» та «лнр» була визнана ним 21 лютого, договір про їхній «захист» став приводом для початку повномасштабного вторгнення в Україну.

30 вересня у кремлі відбулася церемонія «прийняття до складу росії» маріонеткових утворень «днр» та «лнр», а також загарбаних армією рф територій Херсонської та Запорізької областей України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-