Масове порушення прав людини: ЄСПЛ отримав позов України проти росії

Масове порушення прав людини: ЄСПЛ отримав позов України проти росії

Укрінформ
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) отримав позовну заяву щодо міждержавної справи України проти росії стосовно звинувачень у серйозних та масових порушеннях прав людини, які були вчинені рф під час її воєнних операцій на території України з 24 лютого 2022 року.

Про це йдеться у пресрелізі ЄСПЛ, передає кореспондент Укрінформу.

Зазначається, що окрім цієї справи, наразі ЄСПЛ розглядає п’ять міждержавних справ, порушених Україною проти російської федерації. Крім того, вказується, що на його розгляд подано близько 8500 індивідуальних заяв, пов’язаних з подіями в Криму, на сході України та Азовському морі.

Читайте також: Україна подала у ЄСПЛ ще один позов проти росії – збитки оцінюють у $80 мільярдів

У поданій до ЄСПЛ повній заяві уряд України стверджує, що російська федерація незаконно вдерлася на територію України, і що вторгнення та окупація окремих частин цієї території продовжується.

За даними українського уряду, російська федерація здійснює цілеспрямовані, невибіркові та непропорційні напади на цивільних осіб та їхнє майно по всій території України, порушуючи всі чинні норми міжнародного права. Він стверджує, що ці напади здійснювалися і продовжують здійснюватися російськими військовими та/або сепаратистами чи іншими нерегулярними воєнізованими формуваннями під контролем росії.

Читайте також: путін підписав закон про невиконання рішень ЄСПЛ у росії

Також український уряд стверджує, що під час цих нападів десятки тисяч мирних жителів були поранені, вбиті, ув’язнені або зникли безвісти, сотні тисяч людей бачили, що їхнє майно чи будинки були зруйновані, мільйони людей були переміщені всередині країни чи були змушені залишити Україну, а тисячі людей юридичних осіб втратили свою діяльність та майно.

Український уряд стверджує, що російська влада не проводила ефективного розслідування цих подій і що кожна з них відбувалася під чітким керівництвом і контролем російської влади на найвищих рівнях, аж до президента держави-відповідача, - йдеться у повідомленні ЄСПЛ.

Читайте також: Росія має виконувати рішення ЄСПЛ, ухвалені до її виключення з Ради Європи

Зазначається, що стосовно своїх звинувачень, український уряд стверджує, що російська федерація несе відповідальність за численні порушення Європейської конвенції з прав людини за статтями:

  • 2 (право на життя)
  • 3 (заборона катувань і нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження)
  • 4 (заборона рабства та примусової праці)
  • 5 (право на свободу та безпеку)
  • 8 (право на повагу до приватного життя)
  • 9 (свобода релігії)
  • 10 (свобода вираження поглядів)
  • 11 (свобода зібрань та об’єднань)
  • 13 (право на ефективний засіб правового захисту) та 14 (заборона дискримінації) Конвенції, а також Протоколів до Конвенції, зокрема:
  • статті 1 Протоколу № 1 (захист власності)
  • статті 2 Протоколу № 1 (право на освіту)
  • стаття 2 Протоколу № 4 (свобода пересування) та стаття 3 Протоколу № 4 (заборона депортація громадян).

Вказується, що ЄСПЛ отримав повну форму заяви у цій справі 23 червня. Відповідно до пункту 1 правила 51 Регламенту ЄСПЛ (розподіл заяв та подальша процедура) голова Суду передав справу до четвертої секції та передав заяву державі-відповідачу, - йдеться у повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-