Єврокомісія розглядає можливість компромісу щодо транзиту в Калінінград – Reuters

Єврокомісія розглядає можливість компромісу щодо транзиту в Калінінград – Reuters

Укрінформ
Єврокомісія обговорює можливість виключення Калінінградської області з санкційного режиму, який передбачає обмеження транзитного маршруту через Литву, аби не провокувати напругу з росією.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела серед високопосадовців у Євросоюзі, передає Укрінформ.

Зазначається, що можливість торгівлі через Литву до Калініградської області може повернутися в досанкційний формат протягом найближчих днів.

Зокрема, одне з джерел ЗМІ повідомило, що компромісна угода може бути досягнута до 10 липня, а інше джерело зазначило про можливість такої домовленості вже наступного тижня.

Читайте також: Калінінградський транзит: Литва провела консультації з Єврокомісією

Повідомляється, що європейські чиновники ведуть переговори про звільнення Калінінградської області від санкцій, якщо Литва відмовиться від заборони на транзит низки товарів через свою територію до цієї російської області.

«Треба адекватно оцінювати реальність», - наводить агентство слова одного з чиновників, знайомих з обговоренням ситуації в Європейській комісії, який назвав Калінінград «священним» для москви.

Читайте також: Генсек НАТО про ситуацію навколо Калінінграда: Альянс боронитиме Литву

За словами співрозмовника, один із варіантів компромісу полягає у виключенні транзиту вантажів між росією та Калінінградом з-під європейських санкцій на тій підставі, що це не вважається нормальною міжнародною торгівлею, оскільки ексклав є частиною росії.

Другий варіант компромісу передбачає використання гуманітарних підстав для винятку щодо Калінінграда.

Читайте також: Поступки росії неприпустимі: Науседа - про санкції на калінінградський транзит

Як повідомлялося, наразі європейські санкції проти росії перешкоджають транспортуванню заліза, сталі та металів до Калінінграда через країни ЄС. З 10 липня до списку санкційних товарів увійдуть цемент і спирт, у серпні – вугілля, у грудні – нафтопродукти, зокрема пальне.

З 18 червня "Литовські залізниці" припинили пропускати транзитні потяги з товарами, що потрапили під санкції ЄС. Вільнюс пояснив заборону отриманням роз'яснень від Єврокомісії, що транзит товарів, заборонених до ввезення в ЄС, стане порушенням санкцій.

Фото ua.depositphotos.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-