Битва за Україну. День сто двадцять шостий

Битва за Україну. День сто двадцять шостий

Укрінформ
Артилеристи 81 бригади ЗСУ знищили батарею 2С3 "Акація" російських окупантів

НАТО затвердило нову Стратегічну концепцію, де визначило росію головною загрозою для євроатлантичної та європейської безпеки. Україна підписала "транспортний безвіз" з ЄС, який починає діяти відсьогодні. Ми повернули з полону 95 захисників «Азовсталі». Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто двадцять шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Політика відкритих дверей НАТО не має нагадувати старі турнікети київського метро: вони відкриті, а коли ти підходиш – турнікети закриваються, поки не заплатиш. Хіба Україна ще недостатньо заплатила? Хіба наш внесок у захист і Європи, і всієї цивілізації досі недостатній? Що ж тоді ще потрібно?».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Кажуть, в ОБСЄ немає відповідних механізмів. Що ж, тоді створіть таку процедуру і виженіть їх... ОБСЄ має зробити важкий вибір. Залишити все, як є, і дозволити Росії зруйнувати Організацію, або вжити заходів і знайти спосіб призупинити повноваження Росії. Формалізм тут не допоможе. У часи, коли на карту поставлене майбутнє безпекового порядку в Європі, необхідні рішучі дії. Якщо для цього потрібно створити прецедент, створіть його».

  1. Ліз Трасс, галва МЗС Британії: «Нам необхідно забезпечити поразку Росії в Україні. Це необхідно для європейської безпеки, свободи та демократії. Це єдиний спосіб, у який можна досягти тривалого миру в Європі... Ми повинні спершу перемогти Росію, а потім вести переговори».

  1. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Сьогодні лідери погодилися зміцнити нашу підтримку шляхом погодження широкого пакета допомоги для України...У більш тривалій перспективі ми допоможемо Україні перейти від обладнання пострадянського на сучасне обладнання НАТО, збільшити взаємосумісність та зміцнити інституції у сфері безпеки й оборони»

  1. Егілс Левітс, президент Латвії: «Ми надаємо вже 0,7 відсотка від ВНП (валовий національний продукт - ред.) для допомоги Україні, разом із Естонією, Польщею і Литвою. Це найбільший рівень допомоги по відношенню до ВНП. Я скажу коротко – Україна має виграти цю війну».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 29 червня

  • На Слов’янському напрямку ворог проводить перегрупування та утримує раніше зайняті рубежі. 
  • На Донецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, намагається блокувати місто Лисичанськ та взяти під контроль ділянку автошляху Лисичанськ – Бахмут. В районі н/п Верхньокам’янка ворог задіяв диверсійно-розвідувальні групи, українські воїни їх виявили та знешкодили. Залишки ДРГ окупантів відійшли.
  • На Бахмутському напрямку ворог намагався покращити тактичне положення в районі н/п Спірне, успіху не мав, відійшов. ДРГ противника наші воїни знешкодили неподалік Берестового.

ЗСУ знищили батарею 2С3 "Акація" російських окупантів.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 341 дитину і понад 627 дітей поранили.

Україна повернула 144 полонених: з них 95 захисників "Азовсталі".

«УКРІНФОРМ»: Від початку війни це наймаштабніший обмін полоненими серед яких 43 військовослужбовці полку "Азов"".

Російські загарбники знищили Сєвєродонецьку ТЕЦ – «Енергоатом».

«УКРІНФОРМ»: Це була найкрупніша ТЕЦ Сходу України. Ми ще не знаємо, як подібне  відповідатиме ворог на своїй території. Але відповідатиме – це точно.  

Ракетні удари:

  • У Дніпрі вранці рятувальники знайшли тіла двох загиблих під руїнами СТО, у яке вчора влучила російська ракета. Постраждало 7 людей, серед яких 6 річна дитина.
  • 4 людей загинули, 5 отримали поранення внаслідок ранкового обстрілу Миколаєва, також поранення отримав рятувальник. По місту за 30 хв було випущено 10 ракет.
  • 2 удари по Одещині, наслідки з’ясовуються.

Ситуація в областях станом на 8:00 29 червня:

  • у  Сумській області протягом доби ворог активно обстрілював прикордонні райони,  2  людей загинули і 3 поранені.
  • У Харкові російські війська упродовж доби завдавали ударів із РСЗВ та били ракетами по об‘єктах цивільної інфраструктури. По області загинуло 2 людей і 9 постраждало.
  • На Луганщині через обстріли 1 людина загинула, 6 поранені.
  • У Донецькій області 1 людина загинула, 8 поранені.

УКРАЇНА

Президент Індонезії Джоко Відодо приїхав з візитом до Києва, гість відвідав Ірпінь, а також був прийнятий президентом України. Україна то Індонезія започатковують безвізовий режим. Також Індонезія візьме участь у повоєнній відбудові лікарень на Київщині, допоможе Україні медикаментами.

Президент Зеленський заявив, що його участь у саміті G20 залежатиме від безпекової ситуації в Україні та складу учасників заходу.

«УКРІНФОРМ»: На саміті G20, який має відбутися в Індонезії восени, сидіти за одним столом та дихати одним повітрям з Путіним – практично ніхто не схотів, включно з організаторами. Звісно, цього мало, щоби покарати цього покидька, але все ж…

Засновник компанії Virgin Galactic, мільярдер Річард Бренсон побував у Гостомелі,  відвідав аеродром у Гостомелі та зацікавився його відновленням.

Мери Києва і Мадрида підписали меморандум про побратимство міст. Мадрид став першим іспанським містом-побратимом українського міста

Для висвітлення бойових дій в Україні загалом було видано 10 088 дозволів на здійснення журналістської діяльності, 4017 – громадянам України та 6071 – іноземцям.

ЕКОНОМІКА

Україна підписала угоду про лібералізацію автомобільних перевезень з ЄС – Мінінфраструктури

«УКРІНФОРМ»: Це і є те, що називається «транспортним безвізом». Термін угоди - 1 рік з можливістю пролонгації, вона набирає чинності - відсьогодні. Угода скасовує необхідність отримання українськими перевізниками дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС. Також Україна та ЄС звільняють власників посвідчень водіїв, виданих однією зі сторін, від вимоги мати міжнародне посвідчення водія.

З 28 червня Україна розпочала експорт електроенергії в Європу - Андрій Герус,

голова комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Закарпатські митники за минулу добу, 28 червня, оформили та пропустили 1221 авто, ввезених в Україну за пільговим розмитненням.

Із моменту старту державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» уповноважені банки видали підприємцям кредитів на 127,2 мільярда гривень.

Міністерство інфраструктури підтримало пропозицію залізничників провести індексацію тарифів, підвищивши їх на 70% на всі групи вантажів.

«УКРІНФОРМ»: Навіть якщо тарифи на вантажоперевезення підвищать, українські тарифи будуть нижчими, ніж у державах ЄС, але це допоможе стабілізувати фінансовий стан «Укрзалізниці». Від початку війни вантажні перевезення, які є ключовим джерелом прибутку АТ «Укрзалізниця», скоротилися на 65,3%.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент Зеленський виступив на саміті НАТО і закликав держави Альянсу допомогти зупинити терор Росії проти мирних українських міст та "знайти місце" для України у спільному безпековому просторі.

НАТО затвердило нову Стратегічну концепцію, яка визначає пріоритети розвитку Альянсу на наступну декаду та визначає росію як головну загрозу для євроатлантичної та європейської безпеки.Також нова концепція НАТО підтверджує політику відкритих дверей для України. Також Північноатлантичний Альянс офіційно запросив у свої ряди ще донедавна нейтральні позаблокові країни Швецію та Фінляндію. Країни стануть 31 та 32 членом НАТО.

«УКРІНФОРМ»:  Значення цих рішень неможливо переоцінити. Вони уже зафіксували тотальну поразку росії у цій війни. Залишилося викинути окупантів за межі українських кордонів.

Зброя – Україні:

  • Німеччина та Нідерланди незабаром передадуть Україні ще шість самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze2000.
  • Уряд Норвегії ухвалив рішення про передачу Україні, за допомогою Великої Британії, трьох реактивних систем залпового вогню М270 MLRS та п’яти тисяч 155 мм снарядів.

Велика Британія ввела нові санкції проти найближчого оточення Володимира Путіна. У списку Володимир Потанін – друга найбагатша людина росії та власник великого промислового конгломерату «Інтеррос».  Також - двоюрідна племінниця путіна Анна Цивілева, яка очолює вуглевидобувну компанію Kolmar Group AG.

Канада надасть Україні додатковий кредит на 150 млн доларів

Відомий у Польщі громадський діяч, політолог і журналіст Славомір Сєраковський оголосив про новий збір у Польщі коштів на “Байрактар” для України.

Німеччина розпочала навчання українських військових управлінню РСЗВ Mars.

«УКРІНФОРМ»: Ця пускова установка на гусеничному шасі фактично є ліцензійною копією американської M270 MLRS з незначними доопрацюваннями. Вона забезпечує максимальну дальність ураження цілей на відстані 45 000 – 70 000 м, в залежності від боєприпасів.

ВОРОГ

Перший заступник голови комітету ради федерації рф з міжнародних справ Володимир Джабаров заявив, що "блокада" Калінінградської області може призвести до збройного конфлікту з Росією.

«УКРІНФОРМ»: Пізно, Джабаров, Балтійське море відсьогодні – зі вступом у НАТО Швеції та Фінляндії – уже перетворилося на «внутрішнє озеро» Альянсу. Повоюй там тепер, Джабаров…

У Росії заявили, що вирішили не обмінювати українських військовополонених.

«УКРІНФОРМ»: У рф роблять багато заяв, але буде зовсім інше. Сьогодні обміняно рекордну кількість полонених. Тож ця заява, скоріше, свідчить лише про те, що рф готується до переговорів з Україною і намагається підвищити ставки.

держдума рф остаточно ухвалила закон про іноагентів

«УКРІНФОРМ»: В рф і так немає свободи слова, всіх хто не згідний з політикою кремля піддають репресіям і саджають в тюрми. З прийняттям цього закону тепер кожен, хто спробує назвати «спецоперацію рф» в Україні війною точно сяде за грати. Ну, нехай сидять раз допустили до такого.

Білорусь хоче платити за єврооблігаціями у білоруських рублях

«УКРІНФОРМ»: Ха-ха. росія уже платила по своїх боргах у рублях і це призвело до дефолту. Те саме чекає й білорусь, але набагато швидше.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-