Дуда - про створення штабу корпусу США у Польщі: Cпочатку це буде 300 американських офіцерів

Дуда - про створення штабу корпусу США у Польщі: Cпочатку це буде 300 американських офіцерів

Укрінформ
Основу штабу 5-го армійського корпусу ЗС США, який створюватиметься в Познані (захід Польщі), становитимуть 300 американських офіцерів.

Про це заявив у середу під час пресконференції у Мадриді президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

“Cпочатку це буде 300 американських офіцерів, які становитимуть форпост командування 5-го корпусу”, - зазначив Дуда.

Він додав, що на рішення США про створення штабу корпусу у Польщі “чекали віддавна”.

Читайте також: НАТО затвердило нову Стратегічну концепцію

“Без сумніву, це не лише інформація, а й факт, який дуже сильно зміцнює безпеку Польщі і становить додаткову гарантію у дуже складній ситуації, яка є сьогодні”,- підкреслив Дуда.

На його думку, цей саміт НАТО увійде в історію, як “один з найважливіших”, оскільки Швецію і Фінляндію запрошено до членства в Альянсі.

На його переконання, для Польщі та країн східного флангу НАТО це рішення є “абсолютно фундаментальним”. Він підкреслив, що до Альянсу буде прийнято дві сильні у військовому плані країни, а загальна протяжність кордону НАТО з росією зросте на додаткових понад 1600 км.

Читайте також: Фінляндію та Швецію офіційно запросили до НАТО

Він зауважив, що у спільній декларації лідерів країн Альянсу є запис про допомогу Україні та країнам НАТО, які надають посилену військову допомогу Києву. На його переконання це положення дуже важливе для країн східного флангу Організації, які у значній мірі залучені до військової підтримки України.

Як інформувалося, президент США Джо Байден оголосив в Мадриді про посилення американської присутності в Європі у відповідь на російську агресію проти України. Він повідомив, що буде створено постійний штаб 5-го армійського корпусу США в Польщі — перші постійні американські сили на східному фланзі НАТО.

Крім того, США розмістять додаткові війська в Румунії на основі ротації та посилять ротаційні війська в країнах Балтії.

Читайте також: НАТО збільшить чисельність сил високої готовності до понад 300 тисяч - Столтенберг

США також відправлять дві ескадрильї F-35 до Великої Британії, створять додаткові засоби протиповітряної оборони та інші можливості в Німеччині та Італії, а також розгорнуть військово-морські потужності в Іспанії, збільшивши кількість дислокованих там есмінців з чотирьох до шести.

Байден наголосив, що ці кроки мають на меті показати, що НАТО готовий протистояти потенційним загрозам з повітря, землі та моря.

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбувається саміт НАТО. Глави держав та урядів розглядають шляхи посилення політики стримування й оборони, розвитку оборонних спроможностей Альянсу у новій ситуації з безпеки, що склалася після вторгнення росії в Україну.

Фото: Marek Borawski/KPRP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-