Актуальна інформація про погіршення гуманітарної ситуації в Україні після чотирьох місяців війни

Актуальна інформація про погіршення гуманітарної ситуації в Україні після чотирьох місяців війни

Укрінформ
30 червня, 12:30 -  брифінг на тему: “Актуальна інформація про погіршення гуманітарної ситуації в Україні після чотирьох місяців війни ”.

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери: Оснат Лубрані - гуманітарна координаторка ООН в Україні; Естебан Сакко - очільник Управління ООН з координації гуманітарних справ (УКГС ООН) в Україні; Кейт Ньютон - заступниця Координатора з надзвичайних ситуацій, Всесвітня продовольча програма (WFP Україна); Матільда Богнер - Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні; Мурат Шахін - представник ЮНІСЕФ в Україні; П’єр Вотьє - голова офісу ФАО в Україні.

Тема до обговорення:

Актуальна інформація про погіршення гуманітарної ситуації в Україні після чотирьох місяців війни та огляд зусиль, які докладають гуманітарні організації для підтримки людей, котрі страждають від бойових дій.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Гуманітарної допомоги нині потребують майже 16 млн українців – ООН

Різних видів гуманітарної допомоги – від води до притулку - нині потребують майже 16 млн українців.

Про це заявила гуманітарна координаторка ООН в Україні Оснат Лубрані на пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Майже 16 млн українців сьогодні потребують гуманітарної допомоги – води, їжі, допомоги з охороною здоров’я або даху над головою. Це консервативні цифри, які зараз переглядає ООН з нашими гуманітарними партнерами», - сказала Лубрані.

Вона також поінформувала, що більше 6 млн людей наразі залишаються внутрішньо переміщеними особами, близько 5 млн людей повернулися додому, але багато з них усвідомлюють, що, можливо, їм знову доведеться виїжджати. Більш як 5,3 млн українців стали біженцями в інших країнах.

За словами гуманітарної координаторки ООН, вона не може назвати точну кількість зруйнованих лікарень, шкіл і домівок, «але це тисячі».

Лубрані нагадала, що з 24 лютого ООН разом з гуманітарними партнерами надали допомогу більш як 9 млн людей в кожному регіоні України, а майже 2 млн отримали грошову допомогу.

За її словами, гуманітарну допомогу українцям надають близько 300 організацій, з них майже 200 – це українські громадські організації. Вона також відзначила роботу тисяч українських волонтерів, які допомагають мешканцям різних регіонів.

«Українці – це найперші рятівники, і вони дуже добре допомагають один одному», - зазначила гуманітарна координаторка ООН.

Водночас вона констатувала, що через небезпеку та перешкоди гуманітарні організації ООН не змогли привезти гуманітарну допомогу в Херсон, Маріуполь, не змогли сприяти тому, щоб сторони домовилися про безперешкодну евакуацію людей з Сєвєродонецька у тому напрямку, в якому вони хотіли.

«Доступ до тих територій, які не контролює Україна, надважкий, іноді неможливий. Сторони не повинні ігнорувати свої обов’язки відповідно до міжнародного гуманітарного права. Сторони відповідають за кожне порушення прав людини… Вони мають забезпечити доступ гуманітарної допомоги до всіх сіл, міст і містечок і можливість виїхати для людей, якщо вони цього хочуть», - сказала Лубрані.

Як повідомлялося, 24 лютого рф почала повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

російські загарбники не пускають гуманітарні організації у Маріуполь - координаторка ООН

Російські загарбники не надають доступу гуманітарним організаціям ООН у Маріуполь попри критичну ситуацію в місті і велику потребу містян у допомозі.

Про це заявила гуманітарна координаторка ООН в Україні Оснат Лубрані на пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Ми продовжуємо намагатися надавати гуманітарну допомогу мешканцям Маріуполя. Ми знаємо, що в місті є велика потреба, зокрема, в медикаментах. Через систему сповіщення ми відправили запит усім сторонам, щоб ми могли безперешкодно проїхати, але нам не надали доступу, на жаль», - сказала Лубрані.

Вона додала, що представники гуманітарних місій ООН продовжуватимуть спроби потрапити в тимчасово захоплене місто.

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер також констатувала, що монітори Місії не мають доступу до Маріуполя після того, як росія почала повністю контролювати місто.

«Ми ведемо віддалений моніторинг і розмовляємо з людьми, які виїхали з міста. Я розумію, що ті, хто зараз там керує, надають місцевому населенню якусь допомогу, але ясно, що вона недостатня, бо у міста багато потреб», - зазначила вона.

Богнер також висловила велике занепокоєння стосовно свободи переміщення в місті і так званого процесу фільтрації, який проходять люди, які хочуть виїхати або в’їхати в Маріуполь.

«Ми не маємо повної інформації, як ця система працює взагалі. Ми розуміємо, якщо люди не проходять цей процес фільтрації, їх можуть затримати і утримувати в таких фільтраційних зонах у Донецьку. Ми боїмося за їхню безпеку… і хочемо, щоб туди був доступ ООН і міжнародних організацій», - заявила голова Моніторингової місії ООН.

Як повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, російські загарбники в Маріуполі з 1 липня видаватимуть продукти і воду лише непрацездатним мешканцям.

У Маріуполі через скорочення гуманітарної допомоги критично не вистачає їжі. Люди стоять у тисячних чергах за хлібом.

Через те, що в місті немає їжі та води, люди полюють на голубів, роблячи пастки для птахів із підручних засобів.

Мешканці вже кілька місяців залишаються без водопостачання, щоб мати хоч якісь запаси, збирають дощову воду.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

Голова Моніторингової місії ООН звернулася до так званих "л/днр" щодо доступу до українських військовополонених

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер звернулася до представників так званих "л/днр" щодо отримання доступу до місць тримання українських військовополонених, відповіді наразі немає.

Про це Богнер заявила на пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Я два дні тому розмовляла з представниками збройних груп російської федерації в Донецьку і Луганську, щоб отримати доступ (до місць тримання українських військовополонених – ред.). Вони сказали, що розглянуть це, але ми ще не отримали доступу», - сказала Богнер.

Вона додала, що монітори Місії так само не мають доступу до військовополонених, яких утримують в російській федерації.

"Нам було важко вести діалог з рф з цього приводу. Ми продовжимо намагатися отримати доступ", - зазначила Богнер.

Як повідомлялося, на презентації у середу, 29 червня, нової доповіді Управління ООН з прав людини щодо України Богнер заявила, що Моніторингова місія ООН з прав людини не має конкретної інформації щодо долі захисників "Азовсталі". російська сторона не пустила моніторів Місії у жодне місце інтернування українських військовополонених.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-