У Торонто інтронізували єпарха УГКЦ Східної Канади

У Торонто інтронізували єпарха УГКЦ Східної Канади

Фото, відео
Укрінформ
У Торонто відбувся чин інтронізації правлячого єпископа єпархії Торонто та Східної Канади Української греко-католицької церкви владики Браяна Байди. 

Як передає Укрінформ, про це повідомив інформаційний ресурс УГКЦ.

Подія відбулася у храмі Святих Верховних апостолів Петра і Павла у Скарборо, Онтаріо, за участю єпископів, священників та монахів Української Греко-Католицької Церкви, а також Римо-Католицької та Східних Католицьких Церков у Канаді та США.

Чин інтронізації владики Браяна Байди на єпарха Торонто і Східної Канади УГКЦ звершили митрополит Вінніпезький УГКЦ Лаврентій Гуцуляк і митрополит Філадельфійський УГКЦ Борис Ґудзяк. Відтак владика Браян Байда очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

У своєму слові наприкінці Літургії новий єпарх Торонто і Східної Канади владика Браян Байда подякував Богові, який покликав його до цього служіння, і Пресвятій Богородиці, а також Святішому Отцеві Франциску, співбратам єпископам-членам Синоду Єпископів УГКЦ, Канадійській єпископській конференції та іншим владикам.

Єпископ згадав про бідних і відкинутих людей, а також про тих, хто «зараз переживає мучеництво в Україні», і привітав новоприбулих українських біженців.

«Щиро дякую новоприбулим нашим вірним з України, яка тепер у війні. Ви надихаєте мене і всіх нас бути сміливими перед тими, що не поважають людської гідності. Ми надалі молимося за вас, за ваші родини і за всіх тих, хто жертвує свій час під час цієї війни», – сказав владика Браян.

Зауважується, що отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав надіслав вітального листа, у якому зазначив, що ця подія є знаком Божого благословення і для Торонтонської єпархії УГКЦ, і для всієї Церкви.

Довідка

Владика Браян Байда народився в Саскатуні (Канада) 21 серпня 1961 року.

Вступив до Малої семінарії отців редемптористів, новіціат пройшов у Оновомовці (штат Вісконсин, США). Вічні обіти склав 13 вересня 1986 року.

Був висвячений на священника 30 травня 1987 року.

Ступінь бакалавра філософії отримав в коледжі Святого Михаїла в Торонто в 1982 році і магістра богослов'я в цьому ж навчальному закладі в 1986 році. Відтак отримав ступінь бакалавра педагогіки в університеті Манітоби в 1991 році і ступінь бакалавра східних наук в Інституті Шептицького в Оттаві у 1998 році.

Служив у різних парафіях і формаційних закладах українських отців редемптористів у Канаді, між якими Колегія святого Володимира в Робліні, Дім Відкупителя у Торонто. У Вінніпезі провадив «Дім Прийняття», що опікується бідними і відкинутими людьми.

2 травня 2008 року Святіший Отець Бенедикт XVI призначив його єпархом Саскатунським УГКЦ. Єпископська хіротонія владики Браяна та інтронізація відбулися 27 червня цього ж року.

З 9 листопада 2019 року був також апостольським адміністратором Торонтонської єпархії УГКЦ.

Нагадаємо, представники Української греко-католицької церкви в Канаді взяли участь в акції, що пройшла під егідою канадсько-української програми «Молитва за мир для України та всього світу» біля парламенту Канади в Оттаві.

Фото: ugcc.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-