Фінляндію та Швецію офіційно запросили до НАТО

Фінляндію та Швецію офіційно запросили до НАТО

Відео
Укрінформ
Глави держав та урядів НАТО ухвалили історичне рішення запросити Фінляндію та Швецію до членства в Альянсі.

Про це на пресконференції в Мадриді заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні лідери НАТО ухвалили історичне рішення - запросили Фінляндію і Швецію стати членами НАТО. Угода, досягнута вчора ввечері між Туреччиною, Фінляндією і Швецією, проклала шлях для цього рішення. Я хочу подякувати Туреччині, Фінляндії та Швеції а те, що прийняли моє запрошення та долучилися до переговорів, щоб знайти спільний шлях уперед», - сказав Столтенберг.

Він зауважив, що ця робота тривала багато тижнів, відбулося багато контактів на різних рівнях – від вищих посадовців до службовців та експертів. Напередодні під час зустрічі президентів Туреччини, Фінляндії та Швеції необхідне погодження було досягнуте.

«Це було хорошим рішенням для Туреччини, добрим рішенням для Фінляндії та Швеції та це є доброю угодою для НАТО», - додав керівник Альянсу.

Читайте також: Столтенберг: Ми запросимо Фінляндію та Швецію - путін не досяг успіху в закритті дверей НАТО

Як вже повідомлялося, Фінляндія та Швеція 18 травня офіційно подали заявку на вступ у НАТО, щоб посилити свою безпеку на тлі вторгнення росії в Україну. Для вступу всі 30 членів НАТО повинні схвалити це розширення. Туреччина на зустрічі послів НАТО заблокувала процес опрацювання цих заявок, пояснивши свою позицію питаннями безпеки, зокрема, підтримкою в країнах курдських організацій, які Туреччина вважає терористичними.

28 червня Фінляндія, Швеція та Туреччина оголосили про усунення суперечностей, пов'язаних із вступом до НАТО.

28-30 червня у Мадриді відбувається саміт НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-