На словацькому кордоні в бік України 10-кілометрові черги з автівок

На словацькому кордоні в бік України 10-кілометрові черги з автівок

Укрінформ
У Закарпатській обласній військовій адміністрації пообіцяли за добу на 35% скоротити 10-кілометрову чергу на словацькому кордоні, що утворилася з авто під пільгове розмитнення.

Про це у Фейсбуці заявив голова ОВА Віктор Микита, передає Укрінформ.

"Поспілкувався з нашими громадянами, котрі стоять у черзі на оформлення транспортних засобів. 80% людей переїхали на цей пункт пропуску з польського кордону, де вже стояли в черзі декілька діб. Дехто з них дізнався, що тут менші черги, хтось прибув через те, що з невідомих причин закрився пункт пропуску на польсько-українському кордоні, частина – з інших суб’єктивних та об’єктивних причин. У результаті – ми маємо чергу в майже 10 км на в’їзд до України, і люди постійно прибувають", - наголосив Микита.

Читайте також: Кінець пільгового розмитнення: на кордонах Закарпаття - кілометрові черги з авто

За результатами роботи та двосторонньої зустрічі зі словацькими колегами - керівником фінансового управління Кошицького краю Гералдом Токарем, керівником прикордонної поліції Округу Вишнє Німецьке Міланом Громадкою, керівником митного пункту Вишнє Нємецьке Мареком Лешканичем та Генеральним консулом Словацької Республіки в м.Ужгород Паволом Панісом, Микита заявив, що в ОВА прогнозують пришвидшення оформлення транспортних засобів на 35% вже цієї доби.

Голова ОВА повідомив, що головним чинником затримки процесу оформлення на словацькій стороні залишається відсутність належним чином оформлених документів: через те, що декларації подані на польську митницю, а перетин відбувається на словацькій, митникам доводиться витрачати додатковий час на переоформлення. "Це безпосередньо впливає на швидкість просування черги" - зазначив він.

За словами голови ОВА, він дав доручення невідкладно організувати підвіз безкоштовної питної води у чергу, перші автобуси уже виконують завдання із водозабезпечення.

Читайте також: Розмитнити автівку на кордоні тепер можна іще в одному пункті пропуску

Він також повідомив, що у ПП «Вишнє Нємецьке-Ужгород» словацька сторона забезпечила два додаткові робочі місця митників та одне – прикордонної поліції.

Крім того, сторони домовилися створити мобільні групи, які повідомлятимуть водіям у черзі, що не прямують на розмитнення, про вільний в’їзд іншою смугою. Водночас працівники прикордонної поліції роздають буклети з інформацією про те, які саме документи потрібно мати на транспортний засіб, щоб швидко оформити його на виїзд зі Словаччини.

Як повідомляв Укрінформ, на вихідних на кордонах Закарпаття утворилися кілометрові черги з авто через закінчення дії закону про пільгове розмитнення з 1 липня.

З 1 липня перестає діяти пільгове розмитнення авто із ЄС: Верховна Рада ухвалила урядовий законопроєкт №7418, який передбачає повернення мита та ПДВ на імпортні товари та розмитнення автомобілів. В уряді заявляли, що в умовах воєнного стану, коли всі доходи мають бути консолідовані для боротьби з агресором, запровадження пільг на імпорт товарів, що не є товарами першої необхідності і водночас є бюджетоформуючими, має бути переоцінено та переглянуто.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-