У центрі Києва відкрилася вулична виставка «Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь»

У центрі Києва відкрилася вулична виставка «Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь»

Фото
Укрінформ
У Києві на Майдані Незалежності відкрилася вулична виставка "Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь в організації та відкритті виставки взяли представники громадської ініціативи Free Belarus Center та Національного музею Революції Гідності.

"Сьогодні, 12 серпня, ми відзначаємо не перший день протестів, але так само важливий момент в історії протестного руху в Білорусі. День, коли, по суті, закінчилося жорстоке придушення протесту. 12 серпня 2020 року відбулася перша жіноча акція, яка стала символом перелому. У першу чергу, з боку силовиків, які перестали використовувати жорсткі методи проти протестувальників, як це було у перші три дні. Ми відкриваємо у цей день виставу білоруську, яка присвячена головним подіям протестного білоруського руху. Відкриваємо у дуже символічному місці. У тому самому, де відбувалася українська Революція Гідності. Те, що нас єднає. Те, де ми бачимо паралелі у нашій історії", – розповіла кореспондентові Укрінформу координаторка ініціативи Free Belarus Center Поліна Бродик.

У Києві на Майдані Незалежності відкрилася вулична виставка "Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь" / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Експозиція складається із 17 стендів, на яких ілюстровані найголовніші моменти протестів у Білорусі, які "по-своєму змінювали не тільки рух, але й білоруську націю".

Так, Бродик звернула увагу, що на стендах зображені історії про те, як з’являлися невеличкі спільноти активістів, як жінки виходили і ставали лідерками протесту, про те, як вбивали протестантів, зокрема, художника Романа Бондаренка. Окрім цього, на одному зі стендів історія про захоплення літака на борту із опозиційним білоруським журналістом Романом Протасевичем.

Читайте також: Прем'єр Латвії: Білорусь веде гібридну війну проти Євросоюзу

"Найцікавіше, що виставка закінчується порожнім стендом. На ньому немає фотознімку і певної історії, але на цьому стенді білоруси та українці можуть залишити свої спогади, враження, побажання та поділитися досвідом переживання протестів. Насамперед, цей стенд про те, що і білоруси, і українці розуміють, що таке втрачений дім і вимушений переїзд. Це спільний момент у наших історіях. Він добре зрозумілий як білорусам, які були вимушені переїхати зі своєї країни, так і українцям, які вимушено покинули Крим, Донецьк і Луганськ. Ми сподіваємося, що цей стенд стане крапкою виставки і допоможе певним чином поділитися своїми думками, а також висловити симпатію один одному", – додала Бродик і подякувала Національному музею Революції Гідності за сприяння в організації виставки.

Як повідомлялося, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори, на яких Олександр Лукашенко був оголошений переможцем. Відтоді у країні проходять масові протести проти фальсифікації результатів виборів. Влада жорстоко придушує виступи. Проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-