Забудова під Києвом: експерт прогнозує зростання попиту на землю

Забудова під Києвом: експерт прогнозує зростання попиту на землю

Укрінформ
Станом на кінець липня 2021 року ціни на землі під забудову на відстані до 20 км від Києва в середньому зросли на 15-18% порівняно із початком року.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України (АФНУ) Юрій Піта.

За його словами, основний попит сконцентрований на ділянках площею 10-15 соток з рекреаційними можливостями (розташованими поблизу озера, ріки чи лісу) та підведеними інженерними комунікаціями.

“Понад 60% попиту на земельні ділянки під забудову припадають на ділянки з підготовленими комунікаціями, а також з чудовими рекреаційними можливостями”, - підкреслив експерт.

Піта зазначив, що ринок землі під забудову досить активний: за офіційними даними Міністерства юстиції, кількість угод із земельними ділянками у II кварталі 2021 року порівняно з I кварталом зросла більш ніж на 20%. Крім того, на думку очільника АФНУ, попит на землю і надалі зростатиме в межах 3-5% щомісяця.

Читайте також: В Україні зареєстрували 2,9 тисячі земельних угод - Мінагро

“Наразі попит на земельні ділянки вже на 5-7% переважає пропозицію. І, вірогідно, до кінця року кількість покупців буде на 15% більшою за реальну кількість виставлених на продаж ділянок”, - розповів Піта.

Він додав, що за підсумками 7 місяців 2021 року понад 70% всіх укладених угод в цьому сегменті ринку нерухомості здійснюється з інвестиційною метою. За його даними, громадяни України охоче вкладають наявні кошті у ринок нерухомості. При цьому понад 45% інвесторів цікавить первинний ринок житла, близько 30% - ринок земельних ділянок і заміської нерухомості (приватні будинки, таунхауси, котеджі) і близько 25% інвесторів вкладають кошти у вторинний ринок (переважно малогабаритні квартири площею 35-50 кв. м старої забудови).

“Через економічну невизначеність, можливий новий локдаун до кінця року кількість інвестиційних угод може зрости ще на 5-10%. Громадяни намагатимуться убезпечити себе від економічної непрогнозованості, вкладаючи кошти саме в нерухомість”, - наголосив фахівець.

Читайте також: Автоматична оцінка майна: як працює та де криються підводні камені

Експерт зазначив, що до кінця року фактично буде сформована максимальна ціна на землю під забудову й впродовж першої половини 2022 року цінові коливання будуть незначними.

“Ринок житлової нерухомості в усіх сегментах, окрім оренди, вже цього року досягне пікових, але економічно мотивованих цін. Тому варто очікувати, що у першому півріччі 2022 року на ринку нерухомості пануватиме цінова стабільність. Також варто очікувати незначного спадання активності покупців та досягнення балансу між попитом і пропозицією”, - зауважив Піта.

Як повідомляв Укрінформ, з початку 2021 року вартість оренди житлової нерухомості в Україні в середньому зросла на 10-15%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-