У столиці судитимуть поліцейського, який «вибивав» зізнання у вбивстві

У столиці судитимуть поліцейського, який «вибивав» зізнання у вбивстві

Укрінформ
У Києві судитимуть оперуповноваженого поліції, який катував затриманого з метою “вибити” зізнання у вбивстві.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генпрокурора.

“Прокурорами спеціалізованого підрозділу з протидії катуванням Офісу Генерального прокурора скеровано до суду обвинувальний акт стосовно старшого оперуповноваженого одного з районних управлінь ГУ Нацполіції в місті Києві за фактом катування (ч. 2 ст. 127 КК України)”, - ідеться у повідомленні.

Встановлено, що поліцейський, намагаючись отримати зізнання підозрюваного у вчиненні вбивства, у приміщенні управління поліції декілька годин завдавав йому удари гумовою палицею по різних частинах тіла, одягав на голову протигаз та перекривав доступ повітря. Правоохоронець припинив катувати його лише після отримання зізнання.

За даними слідства, в цей час у приміщенні управління поліції перебували десятки поліцейських, які не могли не чути про знущання із затриманого. Однак вони не лише не припинили такі неправомірні дії свого колеги, а й фактично сприяли приховуванню цього злочину, зокрема шляхом неповідомлення про такий факт.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні було розпочато за зверненням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, у зв’язку з виявленням в особи, затриманої за підозрою у вчиненні злочину, тілесних ушкоджень.

Читайте також: Двом бойовикам заочно оголосили про підозру в катуванні людей у донецькій «Ізоляції»

Офіс генпрокурора вкотре звертає увагу керівників та працівників органів правопорядку, що навмисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою отримання від особи, до якої застосовуються такі дії, відомостей чи визнання утворює склад злочину «катування», відповідальність за який передбачена ст. 127 Кримінального кодексу України.

Крім того, отримання доказів внаслідок катування не допомагає розслідуванню, адже такі дії є істотним порушенням прав людини й відповідно до вимог статті 87 Кримінального процесуального кодексу України призводять до визнання судом зібраних у такий спосіб доказів недопустимими.

Як повідомляв Укрінформ, 2 березня повідомили про підозру двом зловмисникам та працівнику поліції, що виступив їхнім спільником у побитті та вимаганні у хлопців зізнання у викраденні автомобіля в Житомирській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-