Поблизу Києва побудують підстанцію

Поблизу Києва побудують підстанцію

Фото
Укрінформ
Укренерго розпочинає будівництво підстанції (ПС) 330 кВ «Західна» із заходами ЛЕП 330 кВ поблизу села Гореничі Київської області. Термін завершення робіт - жовтень 2022 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Укренерго.

Зазначається, що спорудження об’єкта передбачене Планом розвитку системи передачі на 2021-2030 роки. Нова підстанція забезпечить на першому етапі передачу 400 МВА додаткової потужності у західну частину Києва та Київської області, підвищить надійність і якість електропостачання споживачів цих районів з урахуванням зростання електроспоживання, пов’язаним з інтенсивним будівництвом нових житлових масивів та котеджних містечок.

Унікальність підстанції полягає у технічному рішенні: основою фундамента буде монолітний плитний ростверк (плити, що лежать на стовпчастому фундаменті, розподіляючи навантаження), розміщений на майже 1,5 тис. залізобетонних паль. Як пояснили в Укренерго, це дасть змогу уникнути підтоплення майданчика підстанції, який розташовується на заплавних територіях річки Ірпінь.

«Наразі на майданчику проводяться випробування залізобетонних паль, а на корейському заводі Hyosung Heavy Industries вже розпочалися заводські випробування елегазового комплектного розподільчого пристрою (КРПЕ) 330 кВ. Очікуване завершення будівництва – жовтень 2022 року», – зазначила керівник проєкту Марія Сидорко.

Проєктом передбачено встановлення двох автотрансформаторів (АТ) по 200 МВА з перспективою встановлення третього, а також повну автоматизацію підстанції.

Завдяки компактності КРПЕ, площа підстанції становитиме 1,5 га, на відміну від традиційних 9-12 га.

Будівництво підстанції «Західна» фінансуватиметься за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку, зекономлених під час будівництва ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська. Вартість будівництва - близько 32 млн дол. Генеральний підрядник – консорціум корейських компаній Posco International & Hyosung, який став переможцем міжнародних конкурсних торгів.

У компанії додали, що підстанція «Західна» буде приєднана до магістральної електромережі заходами ліній 330 кВ Київська – Північна та Київська – Новокиївська. У перспективі від «Західної» також буде споруджено кабельну лінію 330 кВ до підстанції «Нивки».

Читайте також: Україна відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі у 2022 році - Вітренко

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці листопада 2020 року ПрАТ "Укренерго" завершило будівництво та включило під робочу напругу повітряну лінію (ПЛ) електропередачі 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська з підстанцією (ПС) 750 кВ "Каховська", що дозволить ЗАЕС працювати без обмеження встановленої потужності. Нова лінія завдовжки 186 км простягається від Запорізької атомної електростанції до Каховки, очікується, що вона значно поліпшить електропостачання Херсонської та Одеської областей.

Також у листопаді Укренерго розпочало роботи з реконструкції шести підстанцій (ПС) у західному регіоні: 330 кВ "Івано-Франківськ", "Богородчани", "Рівне", "Ковель" та 220 кВ "Калуш" і "Борислав" відповідно до вимог ENTSO-E - Європейської мережі операторів системи передачі електроенергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-