У київській лікарні №8 розраховують на підвищену оплату за роботу з COVID-19

У київській лікарні №8 розраховують на підвищену оплату за роботу з COVID-19

Укрінформ
Медичні працівники Київської лікарні №8, яка не включена до переліку лікарень “першої” хвилі, але працює з пацієнтами з COVID-19, розраховують на підвищену оплату, обіцяну урядом.

Про це Укрінформу повідомив заступник директора КНП Київська міська клінічної лікарня №8 Богдан Легінь.

“Починаючи з 17 березня наша лікарня приймає хворих з вірусними пневмоніями, в тому числі і з підозрою на COVID-19. Тобто з 17 березня ми не приймаємо планових, ургентних та інших хворих. Ми багатопрофільна лікарня, у нас два відділення алергології, два відділення неврології, три хіругічних відділення, є стоматологи, окулісти , отоларингологи. Зараз ліжка 11 відділень перепрофільованні під прийом пацієнтів з вірусними пневмоніями. І ми приймаємо вже не 870 хворих, а 250. На сьогодні у нас 136 пацієнтів з пневмоніями", - розповів Легінь.

За його словами, при госпіталізації хворого з пневмонією ще в прийомному віддленні роблять експрес-тест на COVID-19.

"Якщо COVID-19 підтверджений, пацієнта в той же день переводять до інфекційної лікарні, якщо ні — він лікується у нас. За період з 17 березня у нас було проведено близько 700 тестів, з яких виявлено 72 позитивних, це ті, які були виявлені в приймальному відділенні швидкими тестами. І проведено більше 700 ПЛР-тестувань тих пацієнтів, які перебували в лікарні , з них позитивні близько 80. Вчора медпрацівники отримали заробітну плату, але ніяких надбавок немає”, - сказав Легінь, додавши, що нараховано від 3 до 8 тисяч в залежності від посади.

За його словами, лікарня уклала контракти з НСЗУ на надання меддопомоги за 11 пакетами медпослуг, але у зв'язку з тим, що планові госпіталізації відтерміновано, лікарня не приймає пацєнтів і відповідно не заробляє.

Читайте також: У Києві коронавірус підтвердили у 148 медиків

Водночас заступник директора уточнив, що лікарня отримала в повному обсязі ту виплату, яку гарантувала НСЗУ по глобальному бюджету.

“НСЗУ виплатила те, що гарантувала, ми як багатопрофільна лікарня були закриті і не працювали по хірургії, терапії , алергології тощо. В іншому випадку ми отримували б гроші за пролікованих пацієнтів. Ми потужна лікарня і змогли б заробити на себе самі. Але якщо ми закриті (на планові госпіталізації — ред.), то інших доплат у нас немає. Так як ми не в списку лікарень “першої хвилі”, нікому 200-300% не заплатили. І тієї муніціпальної надбавки, яку обіцяв мер, у нас теж не було. У нас працюють люди не тільки з Києва, багато хто їде з-за міста, вони чують, що говорить міністр, що говорить мер, і сподівалися, що будуть якісь доплати, тим більше хворі з COVID-19 у нас були і ще будуть, враховуючи ситуацію”, - сказав Легінь.

Він додав, що в лікарні немає інфекційних боксів, на першому поверсі з окремим входом можна облаштувати не більше 20 ліжок. Тому при транспортуванні хворих на інші поверхи ліфтами, якими користуються багато інших співробітників медзакладу, на ризик захворіти наражаються усі.

“На сьогодні у нас захворіли на COVID-19 один лікар і одна медсестра, вони знаходяться на амбулаторному лікуванні. Всі, хто контактував з хворими на COVID-19, здали тести на ПЛР-тестування, очікуємо результатів. З тих 700 тестів, що були зроблені, біля сотні — це тестування медпрацівників. От за вчорашній день надійшло 11 пацієнтів, є позитивні експрес -тести, і підтверджено COVID-19 у п`яти пацієнтів, що були госпіталізовані і перебували у нас. Вони всі переведені до інфекційних лікарень. Лікарня працює в своєму режимі”, - сказав Легінь.

За його словами, з березня, коли були відмінені планові госпіталізації, з лікарні звільнилися 4 лікарі, які були старшого віку і знаходилися в зоні ризику, 16 медсестер та 20 санітарок.

Легінь зазначив, що лікарня звітує в електронному вигляді про всіх пацієнтів, в тому числі і про випадки COVID-19, а також, що лікарня подала свої пропозиції по наданю меддопомоги при COVID-19 до НСЗУ.

“НСЗУ зараз розглядає цей пакет. Якщо затвердить, ми можемо розраховувати на ті виплати, які мають піти більше ніж 100 лікарням, які не в першій хвилі”, - сказав він.

На запитання щодо забезпеченості засобами індивідуального захисту Легінь відповів, що зараз лікарня має все необхідне. До забезпечення долучилися волонтери, які регулярно надають лікарні захисні костюми, респіратори , бахіли, маски, антисептичні засоби тощо. Також від місцевої влади лікарня отримала маски, пульсоксиметри і захисні костюми, але це був, за його словами, один транш.

За даними, які надав Укрінформу Легінь, в лікарні працює біля 170 лікарів, більше 350 медсестер, понад 200 санітарок. Лікарня має 25 апаратів штучної вентиляції легень, які зараз задіюються для лікування пацієнтів з пневмоніями, в тому числі з COVID-19.

Як повідомляла низка ЗМІ, в Київській міській клінічній лікарні №8 медичні працівники влаштували бойкот через низьку заробітну плану за квітень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-