Віктор Білич, директор Київського міського центру зайнятості
Якнайшвидше повернутися на ринок праці безробітному допоможуть «кар`єрні радники» центру зайнятості
27.12.2019 13:44

Традиційно, кінець року – час підсумовувати й аналізувати, робити висновки і прогнози. Разом з директором Київського міського центру зайнятості Віктором Біличем ми вирішили підвести риску під діяльністю столичної служби зайнятості у 2019 році.

- Вікторе Олександровичу, наша розмова відбувається напередодні свята Нового року. Де, зазвичай, святкуєте?

- В родинному колі. Вважаю Новий рік цілком родинним святом.

- Давайте разом прикрасимо нашу символічну новорічну ялинку столичної служби зайнятості. Що вважаєте головним у діяльності служби?

- Насамперед, психологічний комфорт, віру і надію, які дає наша служба людям. До нас приходять не тільки за матеріальними виплатами, як дехто вважає. Скажімо, людина працювала, 10-20 років її знання і навички були затребуваними, і ось раптом її робочі руки, її знання виявилися «зайвими». Що роблять за таких умов зазвичай? Стрімголов кидаються шукати нову роботу. Обдзвонюють друзів, знайомих, шукають вакансії – в Інтернеті, газетах, які друкують оголошення. Минає час, а нової роботи знайти не вдається, особливо, якщо це рідкісна спеціальність, та й вік за 40. Людина виснажується психологічно, замикається в своїх проблемах. І тільки служба зайнятості, де працюють досвідчені психологи-консультанти, їй допоможе.

- Існує думка, що роботу в Києві не може знайти тільки ледар…

- Це залежить від того, як подивитися на ситуацію. Серед клієнтів служби зайнятості переважають «білі комірці» – тобто, працівники невиробничої сфери, співробітники офісних установ, працівники науки, освіти, культури, медицини, законодавчої сфери, судових та правоохоронних органів. Зустрічаються серед них колишні голови правлінь акціонерних товариств, директори та начальники відділів різних установ, організацій, підприємств, головні бухгалтери, менеджери, навіть народні депутати попереднього скликання.

У той же час серед вакансій, які надійшли до Київського міського центру зайнятості від роботодавців, 66 відсотків – це вільні робочі місця для кваліфікованих робітників, працівників сфери обслуговування та торгівлі, найпростіших професій.

В середньому по місту на початок грудня ц.р. на одну вакансію претендував один безробітний. Але це – як «середня температура по лікарні». Найбільше претендентів на одну вакансію – серед законодавців, керівників, менеджерів – 7 осіб. Разом із тим, серед представників найпростіших професій на одну особу припадає… аж 18 вакансій, серед кваліфікованих робітників з інструментом – 12, працівників сфери обслуговування й торгівлі та робітників з обслуговування устаткування та машин – по 6 вакансій. Такий ось «перегин і парадокс», кажучи словами відомого барда.

За результатами аналізу співвідношення попиту і пропозиції робочої сили відповідно до даних вакансій, які надійшли до служби зайнятості, та безробітних, які перебували на обліку в поточному році, столичні роботодавці замовили 669 слюсарів-сантехніків (тоді як серед зареєстрованих безробітних представників цієї професії налічувалося лише 23), 677 електромонтерів з ремонту та обслуговування електроустаткування (а їх на обліку було лише 28), 415 електро- та електрогазозварників (на обліку перебувало 14), 325 малярів (17) тощо. Вочевидь, спостерігається значна невідповідність в потребах роботодавців у працівниках та пропозиції робочої сили. І цей дисбаланс є характерною ознакою ринку праці Києва. Висновки робіть самі.

- Даруйте, а вам коли-небудь довелося бути безробітним?

- Бог милував. А якщо серйозно… Воно якось так виходило, що не я шукав роботу, а робота шукала мене. Можливо, в житті мені допомогло те, що я був людиною публічною, – ті, хто приймав рішення, знали мої можливості, мій потенціал, моє відношення до справи.

- Давайте продовжимо прикрашати нашу ялинку. Якими здобутками у 2019 році може похвалитися столична служба зайнятості?

- Та вони є на всіх напрямках роботи. У Києві, як і в цілому по країні, спостерігається поступове зростання зайнятості населення та зменшення безробіття – за методологією МОП. За останніми даними органів статистики, в столиці найвищий рівень зайнятості населення у віці 15-70 років серед регіонів – 63,2 % (середньоукраїнський показник – 58,3%). У Києві один з найнижчих рівнів безробіття в країні – друге місце після Харківщини, 5,7% (по Україні – 8,1%). В столиці 83 тис. безробітних, розрахованих за методологією Міжнародної організації праці.

З початку року послугами служби зайнятості Києва скористалися близько 30 тис. громадян, які мали статус безробітного. Значна більшість серед шукачів роботи – професійні фахівці, їх 86 відсотків. 60% серед безробітних – жінки, 34% – молодь до 35 років. Упродовж 2019 року столичній службі зайнятості вдалось забезпечити роботою 17,5 тис. громадян. Сьогодні продовжується пошук роботи для 8,7 тис. осіб. Притому, що в базі даних налічується 9,2 тис. вакансій.

Для тих, хто бажає працювати, на період пошуку роботи є можливість долучитися до участі в оплачуваних громадських та інших роботах тимчасового характеру. Упродовж поточного року в таких роботах взяли участь 3 тис. безробітних. Фінансуються вони коштом Фонду соціального страхування на випадок безробіття та з міського бюджету. З коштів Фонду на організацію громадських робіт у році, що минає, використано понад 270 тис. грн. Безробітні залучалися до робіт з благоустрою та озеленення територій парків та скверів, супроводили інвалідів по зору, прибирали вулиці, працювали на підсобних роботах, надавали допомогу учасникам АТО та їхнім сім’ям.

- Роботодавець продовжує залишатися клієнтом номер один для служби?

- Ефективна робота служби зайнятості залежить, насамперед, від наявності інформації про вакантні посади. Тому особливу увагу ми приділяємо налагодженню тісної співпраці з роботодавцями. Сьогодні міська служба зайнятості пропонує столичним роботодавцям широкий спектр різноманітних послуг, зокрема:

- надання послуг з добору працівників;

- організацію професійного навчання безробітних;

- підвищення кваліфікації працівників за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності шляхом видачі ваучера;

- забезпечення роботодавців тимчасовими працівниками з числа безробітних;

- надання роботодавцям певної фінансової підтримки у випадку створення нових робочих місць для працевлаштування безробітних.

Також надаються різноманітні консультаційні та інформаційні послуги. Так-от, внаслідок взаємодії з партнерами у поточному році кількість роботодавців, які співпрацювали з міською службою зайнятості, зросла проти відповідного періоду минулого року та становила понад 17 тисяч. Кількість вакансій у базі даних столичної служби зайнятості збільшилась на 6 відсотків – до 74 тисяч.

- А чи підтримує фінансово служба зайнятості роботодавців?

- Фінансова підтримка роботодавців здійснюється шляхом компенсації єдиного соціального внеску. Протягом року підприємства отримали компенсацію ЄСВ за працевлаштування 222 безробітних. Середня сума такої компенсації на одну особу щомісячно становить 2 тис. грн.

На сьогоднішній день профінансовано 4,5 млн грн компенсації єдиного соціального внеску роботодавцям. Ще однією з фінансових підтримок роботодавця з боку служби зайнятості є компенсація витрат роботодавця на оплату праці внутрішньо переміщеної особи на умовах строкового трудового договору.

Протягом 2019 року столичною службою зайнятості укладено 47 договорів з роботодавцями на компенсацію заробітної плати вимушених переселенців. За відповідною статтею використано майже 3,7 млн грн. Середньомісячний розмір витрат на оплату праці однієї такої особи складає понад 10 тис. грн.

Підкреслю: роботодавець – це наш головний клієнт. А відтак, щоб краще розуміти й задовольняти їхні потреби, у Київському міському центрі зайнятості створено відділ організації рекрутингу та партнерства у сфері зайнятості, а в районних філіях – сектори рекрутингу. Фахівці служби шукають висококваліфікованих спеціалістів не лише серед безробітних, а й підбирають також персонал із числа незайнятого населення та осіб, які не перебувають на обліку в центрі зайнятості, ретельно відбирають кандидатів, проводять співбесіди, допомагають створити резюме та/або відеорезюме, здійснюють подальший супровід працевлаштованого працівника.

Понад 3 тис. роботодавців скористалися цією послугою, 1,2 тис. з них уже підбирали кадри на засадах рекрутингу з допомогою КМЦЗ. До речі, упродовж 2019 року в такий спосіб працевлаштовано 2,1 тис. осіб, з них 605 – з числа безробітних.

- Чи користується популярністю серед безробітних така послуга, як допомога служби зайнятості в започаткуванні власного бізнесу?

- Служба зайнятості допомагає всім охочим безробітним започаткувати власну справу, надає їм організаційну, правову та фінансову підтримку, організовує навчання основам підприємницької діяльності. З початку року власну справу відкрили 188 безробітних громадян, зокрема, 34 учасники АТО (ООС), 22 – внутрішньо переміщені особи, 20 громадян з інвалідністю.

Серед наших безробітних, які за сприяння служби стали підприємцями, люди неординарні. Один із прикладів – історик, режисер-документаліст, захисник України. Надзвичайно талановита людина! Але кожен талант вимагає реалізації. Й я особисто пишаюсь, що саме Київський міський центр зайнятості допоміг йому в здійсненні його мрії. Інший приклад – людина весь вік працювала біля літаків, а отримавши звільнення, прийшла до нас – і ми допомогли їй стати успішним підприємцем у галузі вантажних автоперевезень, створити власну фірму.

- Окремо хочеться зупинитися на професійному навчанні. Кажуть, тут з’явився якийсь новий підхід?

- Ну, по-перше, професійне навчання ведеться з урахуванням потреб ринку праці та під конкретні замовлення роботодавців, для забезпечення відповідності професійно-кваліфікаційного рівня безробітних потребам сучасного ринку праці. У поточному році професійне навчання проходили 1,4 тис. осіб. Професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних організовувалась за 46 професіями та спеціальностями. В тому числі за робітничими професіями: кухар, кондитер, перукар, кравець, водій тролейбуса, водій трамвая, водій автотранспортних засобів (категорія «Д»).

А, кажучи про новий підхід, ви, певно, маєте на увазі ось що. Другий рік поспіль міська служба зайнятості успішно впроваджує для безробітних програми навчання з використанням елементів дуальної освіти, які передбачають поєднання навчання осіб у закладах освіти з практикою на підприємствах міста. У поточному році навчання безробітних з використанням елементів дуальної освіти здійснювалось у вищому професійному училищі № 33 за професіями «кухар», «кондитер».

З 1 вересня 2019 року проводиться профнавчання з використанням елементів дуальної освіти у 24 навчальних закладах м. Києва. Маємо надію, що ці навчальні заклади звернуться в Київський міський центр зайнятості для можливості здійснення профнавчання безробітних.

- А як зменшити кількість «холостих» обертів системи професійного навчання? Коли диплом чи свідоцтво про освіту є, а людина не йде працювати за фахом…

- Один із методів я вже назвав – навчання під конкретні замовлення роботодавців. Інший шлях – профорієнтація.

Зважаючи на суттєвий професійно-кваліфікаційний дисбаланс, наявність значної частки безробітних із вищою освітою (сьогодні в місті Києві серед зареєстрованих безробітних 88% осіб мають вищу освіту), надзвичайно актуальним завданням є профорієнтаційна діяльність. Служба зайнятості веде активну профорієнтаційну роботу серед безробітних та шукачів роботи, старших школярів та студентської молоді. Для цього використовуємо різноманітні форми роботи: профорієнтаційні уроки та семінари, Дні кар’єри, групові консультації, презентації професій, екскурсії на підприємства. Окрім того, служба зайнятості проводить безкоштовну професійну діагностику старшокласників шкіл, що допомагає визначити здібності й обрати ту професію, до якої є найбільша схильність. Столична служба зайнятості проводить профорієнтаційну роботу на основі сучасних інформаційних технологій. Це, наприклад, ІТ-платформа державної служби зайнятості з професійної орієнтації та розвитку кар’єри. За допомогою даного онлайн-сервісу будь-якому зареєстрованому користувачеві можна безкоштовно пройти тестування, яке допоможе визначитись з вибором професії чи сфери діяльності. У сучасних форматах проводяться також заходи для учнів: профорієнтаційні квести, конкурси професійних творів, майстер-класи, промо-акції. Створені та діють на постійній основі клуби для різних цільових груп населення (учасників АТО, ВПО, молоді, жінок тощо). До речі, упродовж 2019 року профорієнтаційними послугами охоплено 92 тис. киян, у з яких половина – учні загальноосвітніх шкіл міста.

- Під кінець року парламент проголосував за підпорядкування державної служби зайнятості Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Очевидно, службу чекають зміни. Багато хто говорить про нове обличчя служби зайнятості…

- Служба повинна реагувати на виклики часу. Тож постійно працюємо над підвищенням своєї ефективності, освоюємо нові технології.

У 2019 році в роботу служби впроваджено нову послугу роботи з безробітними – кар’єрний радник. Кар’єрні радники – це фахівці, які здійснюють супровід клієнтів під час перебування на обліку в службі зайнятості до моменту працевлаштування. Вони допомагають клієнтам приймати оптимальні рішення, аби особа якнайшвидше повернулася на ринок праці.

З наступного року стартує новий проєкт державної служби зайнятості – інститут консультанта роботодавця. Основна мета новацій полягає у напрацюванні нових підходів до обслуговування роботодавців, переорієнтації служби зайнятості з формальної реалізації визначених законом функцій на задоволення індивідуальних потреб кожного роботодавця з урахуванням новітніх технологій в економічному житті, ринку праці та соціальній сфері.

- І наостанок, що ви побажали б киянам, усім українцям у новому 2020 році?

- Цікавої, творчої, гарно оплачуваної роботи!

Петро Зубенко, Київ
Фото – Інни Бородаєвої

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-