Родичі Героїв Небесної сотні загородили Інститутську обмежувальною стрічкою

Родичі Героїв Небесної сотні загородили Інститутську обмежувальною стрічкою

Фото
Укрінформ
У Києві на алеї Героїв Небесної сотні представники родин загиблих, активісти та правозахисники вкотре виступили проти руйнування вулиці Інститутської заради будівництва меморіального комплексу.
Як повідомляє кореспондент Укрінформу, активісти загородили вулицю обмежувальною стрічкою і встановили таблички, де вказано, що алея Героїв Небесної сотні є історичною пам'яткою і її руйнування тягне за собою кримінальну відповідальність.

На встановлених табличках, зокрема, є такі надписи: "Проводяться слідчі дії", "Місце злочину. Заборонено змінювати обстановку", "Місце злочину. Заборонено встановлювати паркани", "Знищення місця злочину карається законом", "Місце злочину. Заборонено проводити будівельні роботи". Стрічкою обгородили величезний шматок вулиці, вона тягнеться від алеї Героїв Небесної сотні до готелю "Україна".

Читайте також: Активісти зруйнували паркан на місці будівництва Музею Революції гідності

"Це місце проведення слідчих дій, це місце злочину, його не можна змінювати до завершення слідчих дій. Не можна змінювати - це означає, що не можна пиляти дерева, не можна встановлювати паркани, не можна знімати бруківку, тобто всі ці моменти не можуть мати місце. Крім цього, у 2014 році цій місцевості було присвоєно статус пам'ятки історії. Цей статус також захищає це місце від змін. Тобто нищення пам'ятки - це теж є кримінальним злочином", - пояснила дії активістів у коментарі кореспондентові Укрінформу адвокат родин загиблих і постраждалих на Майдані Євгенія Закревська.

Вона звернула увагу на те, що встановити таблички на алеї Героїв Небесної сотні мали пам'яткоохоронні органи ще у 2014 році. Нинішньою акцією активісти вирішили змінити ситуацію і водночас нагадати відповідним органам про їх обов'язки.

"Я сподіваюся, що така символічна акція приведе до тями безпосередньо ті органи, які мають цим займатися, і що вони зроблять ті таблички, бо табличка теж охороняється, і руйнування навіть таблички є правопорушенням, а тим більше руйнування того, що вона охороняє... Наша акція - це такий перфоманс: ми показуємо, що держава має робити і як це має виглядати, щоб тут нічого не руйнували - стрічки, таблички", - сказала Закревська.

Наразі на алеї Героїв Небесної сотні спокійно. Тут залишається кілька десятків активістів.

Як повідомляв Укрінформ, 18 травня на вулиці Інститутській з боку Хрещатика активісти розтрощили паркан, який огороджував частину вулиці, де має бути будівельний майданчик майбутнього Музею Революції гідності.

За словами директора Національного музею Революції гідності Ігоря Пошивайла, будівництво Меморіалу Майдану відтерміновується через слідчі дії Генпрокуратури.

Спочатку прокуратура запевняла, що слідчі експерименти будуть завершені до 20 березня, потім цей термін пересунувся ще на місяць.

За словами Пошивайла, перешкодою для будівництва музею може стати і позиція деяких родичів Героїв Небесної Сотні й громадських організацій щодо реконструкції алеї Героїв Небесної Сотні та спорудження там Меморіалу. Вони оприлюднили заяву, що будувати Меморіал не потрібно, головне - зберегти вулицю Інститутську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-