“День волі Білорусі”: у центрі Києва вшанували пам'ять Жизневського

“День волі Білорусі”: у центрі Києва вшанували пам'ять Жизневського

Фото
Укрінформ
У Києві проходить акція солідарності з білоруським народом, присвячена 101-річчю відновлення Незалежності Білорусі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Кожний рік (у цю дату - ред.) усі свідомі білоруси, у тому числі і ми, білоруси Києва, відзначаємо це свято. Ми збираємося, спілкуємося, ходимо ходою на місце загибелі Жизневського", - зазначили активісти. Вони наголосили, що "сьогодні ми святкуємо події, які відбулися 101 рік тому - наші предки здобули незалежність нашій державі (Білорусі)".

"У той час УНР допомагала у творенні нашої народної республіки, видала нам гроші у кредит для розбудови державності - це якраз була УНР. Так склалася, що наша історія так розвивається, що плече до плеча проживаємо події, пов'язані з боротьбою за незалежність наших держав, за наші свободу і незалежність", - зазначили активісти.

Метою акції є демонстрація солідарності з білоруським народом в боротьбі за незалежність і демократію.

Читайте також: Разом з українцями вшановуємо пам'ять Небесної Сотні — посольство США

Учасники акції пішли на вулицю Грушевського, де біля пам'ятника герою вшанували одного з перших Героїв Небесної Сотні, громадянина Білорусі, активіста Михайла Жизневського. Також вони вшанували пам'ять відомого українського політика, публіциста, учасника дисидентського руху В'ячеслава Чорновола.

Активісти скандували " Живе Білорусь", "Слава Україні", " За вашу і нашу свободу", тощо.

Білоруси вийшли на акцію у центрі Києва / Фото: Шамкін Данііл, Укрінформ

Далі заплановано рух через вулицю Садову на Інститутську до меморіалу Героям Небесної Сотні, де планується вшанування пам'яті Якова Зайко та інших Героїв Небесної сотні, після чого учасники акції мають повернутися на Майдан Незалежності.

Організатори акції - Рух Солідарності "Разам" в Україні; Білоруський центр в Україні "Сябры"; Тактична група "Беларусь"; Міжнародний фонд "Волошка".

Як відомо, 25 березня 1918 р. проголосила незалежність Білоруська Народна Республіка (Білоруське національне свято День Волі).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-