У Дніпрі ухвалили Кодекс етики депутатів

У Дніпрі ухвалили Кодекс етики депутатів

Укрінформ
У міськраді Дніпра з’явився Кодекс етики депутатів.

Правила міські обранці ухвалили під час 43-ї сесії 20 березня, поінформували у прес-службі Дніпровської міської ради.

«У документі прописані правила поведінки та права, що їх мають представники депутатського корпусу. Тут задекларовано, зокрема, відстоювання інтересів територіальної громади. Документ накладає табу на образливі чи неправдиві висловлювання депутатів на адресу колег, об’єднань громадян, посадових і службових осіб. Забороняється приймати будь-які гонорари або подарунки за виконання депутатських повноважень», - йдеться в повідомленні.

У мерії переконані: дотримання положень кодексу зміцнить довіру дніпрян до міських обранців і зробить депутатську діяльність більш ефективною.

У кодексі також розписані правила поведінки під час сесій, порушення яких може призвести, зокрема, й до закриття засідання. Якщо ж протягом року депутат пропустить понад половину пленарних засідань сесії або постійної комісії, у міськраді можуть звернутися до виборців з пропозицією про відкликання такого обранця.

Окрема стаття присвячена тривалості виступів на пленарному засіданні сесії ради. Так, для доповіді міським обранцям надається десять хвилин, співдоповідь – п’ять, заключне слово – чотири, виступ при обговоренні – три, повторні виступи, виступи за процедурою скороченого обговорення та щодо голосування за проекти рішень по пунктах – по дві хвилини. На проголошення репліки депутати мають одну хвилину, для внесення депутатських запитів – по дві хвилини на кожен.

Водночас правила регламентують й відносини з виборцями, працівниками виконавчих органів ради та об’єднаннями містян. Окремий розділ кодексу присвячено антикорупційній політиці.

Зокрема, депутатам забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов’язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах.

Читайте також: Українці зможуть скаржитися на неякісну журналістику

Депутатам забороняється безпосередньо або через інших осіб вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких їм осіб від юридичних або фізичних осіб у зв’язку зі здійсненням депутатами діяльності, пов’язаної із виконанням функцій місцевого самоврядування.

Також у кодексі розписані механізми запобігання конфлікту інтересів.

Фото: прес-служба Дніпровської міської ради

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-