З початком монетизації процес призначення житлової субсидії не зміниться — КМДА

З початком монетизації процес призначення житлової субсидії не зміниться — КМДА

Укрінформ
Процес призначення житлової субсидії для громадян залишається незмінним і після початку монетизації субсидій.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив заступник директора Департаменту соціальної політики КМДА Максим Бученко.

“Процес призначення житлової субсидії залишився незмінним, змінився тільки механізм відшкодування. Тобто ми не перераховуємо, як органи соціального захисту кошти на організації надавачів послуг, як це було раніше, а перерахування йде виключно громадянам на їхні особові рахунки, а це вже є “живі кошти”, - сказав Бученко.

Водночас, він нагадав, що з 1 березня 2019 року буде впроваджено механізм надання житлових субсидій населенню у готівковій формі.

“Починаючи з 1 березня відбудеться процес монетизації отримувачам житлової субсидії, тобто всі громадяни які користувалися житловою субсидією починаючи з жовтня 2018 року, після 1 березня почнуть отримувати суму нарахованої субсидії готівкою на свої карткові рахунки через органи пенсійного фонду або через відділення “Ощадбанку”, - зазначив він.

За його словами, громадянам-отримувачам житлових субсидій, не потрібно звертатися ані до органів соціального захисту, ані до Пенсійного фонду, ані до представництв “Ощадбанку”. Також не треба подавати будь-які додаткові документи чи відкривати додаткові рахунки.

“За допомогою Укрпошти будуть розіслані всім отримувачам житлової субсидії інформаційні повідомлення з приводу того, щоб люди не хвилювалися, що вони отримають суму нарахованої субсидії у готівковій формі. За допомогою Укрпошти буде доведено до кожного отримувача житлової субсидії інформаційний бюлетень”, - повідомив він.

Бученко додав, що на сьогоднішній день органи соціального захисту працюють в режимі перерахування коштів і надання для Пенсійного фонду і “Ощадбанку” реєстрів отримувачів житлових субсидій.

“Всі ці громадяни, які отримують суму житлової субсидії у готівковій формі, отримають свої платіжки за сплату за житлово-комунальні послуги в повному обсязі, не враховуючи знижки суми субсидії. Таким чином, громадяни повинні будуть проплатити готівкою суму нарахованих послуг в повному обсязі. Щоб громадяни не лякалися, що у них прийшла велика сума, вони повинні розуміти, що сума тієї самої субсидії - вона вже є готівкова, і це в принципі дає можливість громадянам заощаджувати свої кошти шляхом енергозаощадження, тобто використання послуг в меншому обсязі”, - наголосив Бученко.

У Департаменті підкреслили: оскільки сума субсидій нараховується відповідно до соціальних норм та нормативів, які затверджені також постановою Кабміну, чим менше буде громадян використовувати зазначені послуги, тим більше коштів у громадянина залишиться на власні потреби. “Тобто ці кошти не повертаються вже до державного бюджету, це кошти, якими громадяни розпоряджаються самостійно”, - додав він.

Зокрема, житлова субсидія не пенсіонерам буде перерахована грошовим переказом через АТ “Ощадбанк”, а пенсіонерам - виплачена через Пенсійний фонд одночасно з пенсією.

Читайте також: Монетизація субсидій: столичним пенсіонерам роз’яснили, як отримати гроші

“Для пенсіонерів будуть здійснювати виплату монетизованої субсидії через пенсійне відділення, ті громадяни, які працездатного віку, але з тих чи інших причин отримують житлову субсидію, будуть отримувати свої кошти через відділення “Ощадбанку”, - сказав Бученко.

Також він пояснив, що якщо у відділенні “Ощадбанку” не відкритий поточний рахунок, кошти можна отримати пред'явивши паспорт.

“Є така програма в “Ощадбанку” “Швидка копійка". Тобто за умови пред'явлення паспорту громадянин зможе отримати готівкові гроші через касу. Тобто відкривати якісь додаткові картки на сьогодні потреби немає", - пояснив він. Водночас Бученко додав, що, можливо, отримувачам субсидій буде зручно відкрити рахунки в “Ощадбанку”, щоб "не бігати кожного місяця з паспортом до каси”, але ще раз підкреслив, що це не є умовою отримання житлової субсидії.

Як відомо, З1 січня 2019 року Урядом запроваджено монетизацію житлових субсидій громадянам.

 Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-