У Києві реставрують центральний гастроном на Хрещатику

У Києві реставрують центральний гастроном на Хрещатику

Укрінформ
Департамент охорони культурної спадщини розглянув і погодив реставрацію пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення на вул. Хрещатик, 40/1.

Відповідне погодження підписане директором Департаменту Олександром Никоряком, повідомляє прес-служба КМДА.

"Департамент охорони культурної спадщини розглянув питання щодо погодження "Проекту першочергових протиаварійних робіт на пам’ятці архітектури та містобудування місцевого значення на вул. Хрещатик, 40/1" і, діючи в межах наданих повноважень, за умови дотримання вимог чинного законодавства та інших діючих нормативно-правових документів, цим листом погоджує реставраційну частину наданого проекту", – йдеться у листі.

Як зазначається, дозвіл на проведення робіт необхідно отримати у Департаменті охорони культурної спадщини. У разі необхідності, дозвіл на проведення будівельних земляних робіт, зокрема робіт із прокладання інженерних мереж, отримати у Міністерстві культури.

"Уже невдовзі будуть розпочаті протиаварійні та реставраційні роботи. Таки є соціально відповідальні представники бізнесу, яким не байдуже наше місто, наше історичне і культурне надбання. Я би радив поквапитися й іншим приватним власникам пам’яток. Оскільки невдовзі Верховна Рада посилить відповідальність за доведення до руйнації пам’яток, і штрафами у півтори тисячі гривень вже не відбутися", – зазначив Никоряк.

Як відомо, 19 червня 2018 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №8202 "Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини".

Зміни були ініційовані та запропоновані Київською міською державною адміністрацією.

Читайте також: Рада зробила крок до збільшення штрафів за вандалізм

Серед іншого, законопроектом передбачено введення відповідальності за завдання шкоди не лише пам’яткам, але і щойно виявленим об’єктам культурної спадщини та їхнім частинам; збільшення штрафів за доведення пам’яток до руйнації із 17 тис. – 170 тис. грн до 85 тис. – 255 тис. грн, а за повторне порушення – накладатимуть штраф у 340 тис. грн.

Також пропонується започаткувати можливість викупу пам’ятки у комунальну власність. Наразі ж пам’ятка навіть місцевого значення може бути викуплена виключно до державної власності, що гальмує наведення ладу у сфері охорони та збереження об’єктів культурної спадщини.

Як повідомляв Укрінформ, у червні 2017 року у центрі Києва сталася пожежа у будинку колишнього Центрального гастроному на вулиці Хрещатик, 40/1, на розі з вулицею Богдана Хмельницького.

Фото: КМДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-