Пологовий будинок №5 впровадив метод внутрішньоутробного контролю за розвитком дитини

Пологовий будинок №5 впровадив метод внутрішньоутробного контролю за розвитком дитини

Укрінформ
У київському пологовому будинку №5 вперше в Україні впроваджено новітній метод внутріутрішньобного контролю за частотою серцебиття дитини.

Про це на пресс-конференци в Укрінформі повідомив кандидат медичних наук, лікар вищої категорії Сергій Бакшеєв.

“Вперше за всю історію України адміністрація і команда молодих лікарів столичного пологового будинку №5 вводять систему домашнього моніторингу за серцебиттям внутрішньоутробної дитини. Це унікальна стратегія спостереження внутрішньоутробного (розвитку) дитини під час вагітності вдома”, - зазначив Бакшеєв.

За його словами, немає жодної країни в світі, де б не реєструвалися випадки внутрішньоутробної загибелі немовлят, тому дуже важливо вловити момент, коли дитину можна врятувати.

“Жодна країна не змогла ввести концепцію профілактики внутрішньоутробної загибелі дитини. Але однією з таких стратегій є моніторинг плоду”, - сказав Бакшєєв. 

За його словами, дотепер в Києві такий моніторинг здійснювався тільки в пологових будинках за допомогою спеціального устаткування, а це доволі незручно, насамперед, для майбутньої матери. 

Водночас заступник головного лікаря, начмед Київського міського пологового будинку №5 Дмитро Говсеєв акцентував, що “старі” методи моніторингу за станом дитини в ході внутрішньоутробного розвитку не можуть гарантувати високу точність.

“Тому перинатальні втрати дітей, починаючи з 22 тижнів вагітності до пологів і після пологів існують у всьому світі”, - зазначив він.

За словами медика, сьогодні багато країн шукають шляхи подолання проблеми антенатальних і перинатальних втрат.

“Дуже багато країн не можуть "зрушити" показники. Статистика дуже різна: є дуже високі і низькі цифри перинатальних втрат. Не завжди вони пов'язані з тим, що в якійсь країні краще надають допомогу. Наша мета - допомогти внутрішньоутробній дитині. Ми пропонуємо дистанційне спостереження, запис і передачу інформації, тобто фіксацію стану внутрішньоутробної дитини шляхом запису серцебиття на спеціальний прилад”, - підкреслив Говсеєв.

Він пояснив, що кожна жінка, яка має смартфон, може сама, починаючи з 16-го тижня вагітності фіксувати серцебиття плоду, передавати запис на свій смартфон, а далі — або лікарю, або пологовому будинку, або пологовому центру, які фіксуватимуть, оброблятимуть інформацію і ставитимуть діагноз.

Читайте також: Усі пологові будинки столиці оснащені необхідним обладнанням – Кличко

“Це український стартап, упроваджений в пологовому будинку №5 Києва. Фактично жінка, яка наглядається під час вагітності лікарем, частину нагляду може проходити дистанційно. Це сучасний підхід. У п'ятому пологовому будинку столиці вже можливий нагляд за допомогою скайпа і записів серцебиття на портативний фетальний монітор. У разі виявлення проблем жінку направляють у стаціонар і надають необхідну медичну допомогу, зокрема і викликають передчасні пологи”, - сказав лікар.

Він висловив надію, що цей новітній медичний метод буде впроваджено у всій акушерській службі України.

“Лікарі п'ятого пологового будинку готові презентувати цю програму на всю Україну. Ця технологія вплине на показники в Україні: сподіваюся, нам удасться зрушити стабільні показники випадків внутрішньоутробної смертності”, - сказав Говсеєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-