Усіх дітей, що втекли з Київського спеццентру, знайшли — офіс омбудсмена

Усіх дітей, що втекли з Київського спеццентру, знайшли — офіс омбудсмена

Укрінформ
Усіх дітей, що втекли з Київського центру соціально-психологічної реабілітації дітей № 1 22 жовтня, вже знайшли.

Про це повідомляється на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

“Працівники Департаменту реалізації національного превентивного механізму (НПМ) Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснили позаплановий візит до Київського центру соціально-психологічної реабілітації дітей № 1. Причиною візиту стала масова втеча дітей з центру. За час дводенного моніторингу умов перебування в закладі усіх дітей знайшли”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час відвідування моніторингова група не змогла поспілкуватися з керівником закладу: директор  була на лікарняному, а виконуюча обов’язки була відсутня на робочому місці.   

Читайте також: Поліція знайшла ще одну втікачку зі столичного центру реабілітації для дітей

Працівники Департаменту НПМ з’ясували, що діти шкільного віку навчаються в закладі середньої освіти № 248, а з вихованцями дошкільного віку займаються в центрі.

У офісі омбудсмена зазначили, що в закладі функціонують загальне та адаптаційне відділення, і в останньому перебувають діти підліткового віку з метою сприяння соціалізації дітей. 

“У закладі для хлопців і дівчат створені умови, наближені до домашніх. Однак вихованці скаржилися, що під час прання губився їхній особистий одяг”, - уточнюється у повідомленні.

У омбудсмена підкреслили, що під час цього позапланового відвідування монітори виявили низку порушень. 

Так, лікар-педіатр не змогла назвати кількість дітей, які мають захворювання і потребують лікування, а аналіз медичної документації засвідчив, що таких вихованців у центрі багато.

 “Їм надають медичну допомогу за зверненнями, госпіталізують до медзакладів за потребою, але системний аналіз потреб не ведеться. У центрі немає карантинної кімнати та ізолятора, що передбачено чинним законодавством. Новоприбулі діти без проходження карантину одразу поселяються до жилих кімнат”, - поінформували у офісі омбудсмена.

Уточнюється, що у закладі на харчоблоці порушуються умови зберігання продуктів харчування та технології приготування страв, а також не дотримуються санітарно-гігієнічні умови, і на продуктовому складі на момент відвідування не вистачало продуктів. 

На думку моніторів, виховна робота з дітьми центру потребує удосконалення - у кімнатах дітей немає книжок і розвивальних ігор, у дівчат відсутній телевізор, а у хлопців – один м’яч, який вони використовують і на вулиці, і в приміщенні, та один альбом для малювання на всіх.

“Негативно під час візиту оцінили і наявність булінгу з боку учнів школи № 248, свідками якого стали монітори. Однак у закладі освіти заперечують наявність конфліктів між учнями школи і вихованцями центру та зазначають: взаємодія психологів двох закладів не налагоджена”, - йдеться у повідомленні.

Було встановлено, що у школі діти виключно навчаються, а не розвивають свої здібності, і до того ж в освітньому закладі не вистачає всім підручників.

“Окремо варто зазначити, що у вихованців центру відсутня інформація про телефони національної дитячої гарячої лінії, куди діти можуть звернутися в разі порушення їх права. Під час особистих розмов монітори встановили, що діти взагалі не знають, куди можна поскаржитися”, - наголосили у офісі омбудсмена.

Головний спеціаліст Департаменту НПМ Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олена Прашко підкреслила, що всі недоліки, які були виявлені, свідчать про те, що у закладі не найкращі умови перебування дітей. 

“Але втеча дітей з центру з цим не пов’язана. У той день вони просто спонтанно захотіли побачити батьків»,  - зазначила вона.

За результатами моніторингового візиту в Секретаріаті Уповноваженого підготують акти реагування до Мінсоцполітики України та КМДА.

Як повідомлялося, 22 жовтня зі спеціального дитячого центру, що на вулиці Маяковського в Києві, втекло 7 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-