У Києві запрацював інститут сімейного радника

У Києві запрацював інститут сімейного радника

Укрінформ
У столиці презентували ініціативу Міністерства юстиції, системи безоплатної правової допомоги та громадськості  - «Сімейні радники».

Як зазначив директор координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, відсьогодні сімейні радники працюватимуть на базі Третього київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У системі безоплатної правової допомоги спільно з Міністерством юстиції розпочинається така грунтовна робота по спеціалізації певних центрів. Це зумовлено тим, що ми бачимо певну динаміку зростання кількості звернень до системи безоплатної правової допомоги з певних питань. Наприклад, минулого року лише близько 12% громадян, які до нас зверталися, цікавилися питаннями сімейного права, цього року ці питання вже серед лідерів - понад 16%. Тому ми, розуміючи інтерес людей, ідучи назустріч тим потребам, які є зараз у нашому суспільстві, проводимо систему роботу зі спеціалізації наших центрів. І саме таким спеціалізованим центром став Третій київський місцевий центр з надання БВПД", -  зазначив Бонюк.

Читайте також: З початку року майже 5,4 тис. ветеранів війни отримали безоплатну правову допомогу

Водночас заступник міністра юстиції Іванна Смачило наголосила, що "сімейні радники - це авторитети суспільної думки у своїх громадах".

"Їхнім завданням буде інформувати промадян про ініціативи Міністерства юстиції, про ті права, які люди мають і яким чином їх захистити, де отримати безоплатну правову допомогу, як ідентифікувати ті чи інші порушення прав", - пояснила Смачило.

За її словами, сімейні радники будуть проходити навчання, щоб більш якісно інформувати громадян, та працюватимуть зі співробітниками Мін'юсту, юристами центру безоплатної правової допомоги, психологами, а в разі необхідності - з іншими представниками влади.

"У цьому центрі буде проводитися щотижневий прийом сімейними радниками за участі представників органів юстиції та державної виконавчої служби, які на місці будуть з'ясовувати, яка ситуація по кожному кейсу справ та намагатимуться вирішувати питання", - повідомив начальник Головного територіального управління юстиції в місті Києві Станіслав Куценко.

Він також додав, що до роботи планується залучити Міністерство соціальної політики України та Національну поліцію України, куди Мін'юст уже звернувся із відповідними запитами.

"Ми плануємо побудувати конкретний механізм, куди можна буде звертатися і вирішувати проблему на місці", - наголосив Куценко.

Окрім того, Бонюк представив перших двох сімейних радників - Віту Чигрин та Наталію Боженко, котрі будуть працювати при Третьому київському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 

Бонюк зазначив, що вони вже пройшли курс навчання з мінімальних знань щодо доступу до правової допомоги і до них зможуть звертатися громадяни з питань щодо виплати аліментів, батьківських прав, захисту від домашнього насильства та інших. 

"За нашим задумом вони мають виступати амбасадорами, представниками органів юстиції, надаючи громадянам дороговказ - куди можна звертатися і де отримати допомогу", - пояснив Бонюк, підкресливши, що сімейні радники будуть працювати на волонтерських засадах

Як зауважила Смачило, ініціатива щодо впровадження сімейних радників згодом буде розповсюджуватися по всій Україні.

"У найближчі дні буде відкриття таких проектів в Одесі та Львові. І до кінця року ми плануємо відкрити у великих містах-мільйонниках такі центри сімейних радників", - зазначила Смачило.

Вона також зауважила, що оскільки ініціатива впровадження сімейних радників є досить новою для України, то подальший її розвиток буде залежати від роботи та попиту на презентовані послуги.

"Ми не знаємо, яка буде потреба в таких центрах і таких офісах. І залежно від того, яка буде потреба, ми відповідно будемо реагувати. Якщо потрібно буде збільшувати кількість сімейних радників, ми будемо збільшувати, якщо змінювати вектор - будемо змінювати», - зауважила заступник міністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-