У більшості місцевих рад не вистачає коштів на освіту та медицину - Кличко

У більшості місцевих рад не вистачає коштів на освіту та медицину - Кличко

Укрінформ
Більшість місцевих рад не мають достатньо коштів на освітні та медичні субвенції, і питання щодо компенсації таких видатків із держбюджету потребує негайного вирішення.

На цьому акцентував голова Асоціації міст України, міський голова Києва Віталій Кличко на ХІV Українському муніципальному форумі у Тернополі, повідомляє прес-служба мера.

«Більшість рад наголошують на тому, що наявними обсягами освітньої та медичної субвенцій не забезпечена потреба в коштах. Через відсутність адекватних нормативів та формул розрахунку цих обсягів розподіл областями між місцевими бюджетами додаткової дотації на здійснення переданих видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я розцінюється як нерівномірний, необ'єктивний та упереджений. Коштів місцевих бюджетів не вистачає і для виконання інших переданих державою у 2016-2018 роках повноважень. Зокрема, із здійснення державної реєстрації, з держархбудконтролю, з надання адмінпослуг, із забезпечення соціальних програм держави, пільгових перевезень», - заявив Кличко.

Він зазначив, що таким чином не дотримується норма статті 142 Конституції, згідно з якою витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою. «Це тривожна ситуація, і її треба вирішувати», - сказав голова АМУ.

Крім того, він нагадав, що парламент ухвалив закон, який надає органам місцевого самоврядування повноваження навести лад у сфері паркування, проте для його реалізації досі немає підзаконної бази.

Читайте також: До Асоціації міст України приєдналися ще 40 місцевих рад - Кличко

Водночас Кличко наголосив на важливості ухвалення потрібних для діяльності влади на місцях законів, таких як «Про житлово-комунальні послуги», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» тощо.

«Але ми не можемо скористатися наданими нам можливостями, бо досі відсутні передбачені цими законами підзаконні акти», – підкреслив голова АМУ.

Ще однією невирішеною проблемою, за словами столичного голови, є реформування служби в органах місцевого самоврядування, яке "вже два роки як “зависло” з незрозумілих для нас причин".

Голова Асоціації міст України привернув увагу уряду, парламенту й до перспектив реформи з децентралізації. «Вона поступово вже приносить результати територіальним громадам. Разом з тим, є гостра потреба в закріпленні її засад у Конституції України. Щоб не було "відкату" реформи та скасування її досягнень у майбутньому. Адже частина політичних сил, які претендують на владу, націлена на централізацію. Цього не можна допустити!» – наголосив Кличко.

У «Дні діалогу» в Тернополі беруть участь Прем‘єр-міністр Володимир Гройсман, члени уряду, народні депутати, генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, спеціальний посланник уряду ФРН з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георг Мільбрадт, міжнародні експерти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-