До музею історії України передали нагороди командирів УПА

До музею історії України передали нагороди командирів УПА

Фото
Укрінформ
У Національному музеї історії України 17 серпня відбулася церемонія передачі нагороди «Золотий хрест бойової заслуги» начальника штабу УПА-Південь Василя Процюка («Кропиви») та «Золотого хреста заслуги» командувача УПА-Південь Василя Кука.

Ці реліквії хранителям музею передали син Процюка Микола разом із донькою Іриною Жіраде та син Кука - Юрій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це дуже визначні нагороди для нашої історії взагалі - це два золотих бойових хреста, один із яких - першого класу. Василь Кук був останнім головнокомандувачем Української повстанської армії, «Золотим хрестом бойової заслуги» він був нагороджений у 1949 році Українською головною визвольною радою. Друга нагорода належала Василю Процюку («Кропиві»), начальнику штабу УПА-Південь, який був, по суті, правою рукою Василя Кука, брав участь у бою під Гурбами, де нечисленною армією українські повстанці змогли вирватись і перемогти радянську армію. Їхні нагороди відтепер у постійні експозиції Національного музею історії України. Ці нагороди були виготовлені вже в Незалежній України за ескізами Ніла Хасевича, адже тоді самі нагороди не вручали, а лише присвоювали», - розповіла науковий співробітник музею Аліна Понипаляк.

Генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська уточнила, що нащадки борців за Українську державу запропонували спершу передати ці нагороди на виставку, присвячену УПА і дню народження Романа Шухевича, а згодом - і як постійні експонати музею.

«Коли найдорожчу родинну реліквію люди свідомо передають до музею, - це справді важливо, про це варто говорити і дякувати їм», - сказала Сосновська.

Син начальника штабу УПА-Південь Василя Процбюка («Кропиви») Микола Процюк зазначив, що лише нещодавно дізнався про те, що його батько був нагороджений двома найвищими нагородами Української повстанської армії. Зважаючи на це, один із бойових хрестів в урочистій обстановці Микола Процюк передав своєму наймолодшому онукові Павлу.

До музею історії України передали нагороди командирів УПА / Фото Олександра Трохимчука

«Ця нагорода разом із ним поїде до дружньої до нас держави - до Франції. Павло навчається у підготовчій школі, мріє стати інженером, займається робототехнікою. Я думаю, що в майбутньому він принесе багато добра України, незважаючи на те, що живе далеко звідси, адже знає, що він - із України, відчуває звідки він родом», - зазначив Процюк.

Зі свого боку гендиректор музею подарувала пані Миколі портрет його батька, який було зроблено за єдиною фотографією, яка збереглася.

Читайте також: У Варшаві розберуть пам'ятник Подяки радянським солдатам

Окрім того, під час заходу було презентовано буклет «Борці за Українську Державу», присвячений однойменній музейній виставці.

Водночас у музеї вже експонується рушник, вишитий матір'ю Василя Кука - Параскою, - в 1947 році. Він став для останнього головнокомандувача УПА сакральною річчю, талісманом, із яким воїн не розлучався за жодних обставин. Так, 23 травня 1954 року Кук потрапив до полону органів МДБ СРСР, де було вилучено все його майно, зокрема й материн рушник. Коли 1960 року Кука випустили з ув'язнення, то він попросив повернули лише цей оберіг. До Нацмузею історії України 8 липня цього року його передала племінниця Головнокомандувача УПА Василя Кука - Ольга Филимонівна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-