Президент університету

Президент університету "Україна" розповів деталі рейдерського захоплення

Укрінформ
Університет «Україна» заявив про рейдерське захоплення приміщень вишу на підставі незаконно проведених торгів з продажу кредитних зобов'язань закладу. 

Про це на  прес-конференції в Укрінформі поінформував президент університету «Україна» Петро Таланчук, повідомляє кореспондент агентства.

«7 серпня, близько 18 години, було захоплено приміщення університету. ... Ми викликали поліцію, написали заяви, але досі за результатами їх розгляду нічого до Єдиного  реєстру досудових розслідувань не внесено і заявників про результати розгляду їх звернень не повідомлено. Ту справу, яку відкрили, кваліфікували як самоуправство", - зазначив Таланчук.

Він пояснив, що раніше університету відкрили кредитну лінію в банку "Хрещатик". Після його банкрутства кредитні зобов'язання були продані з торгів, але процедура, за словами Таланчука, була проведена з порушеннями, реєстрація прав власності взагалі була зроблена не в Києві, а в селі Одеської області. Окрім того, за фактом продажі боргу університету виш вже звертався в суди і добився відміни цього рішення. 

«Як тільки несправедливі торги були проведені, ми звернулися в окружний суд м. Києва і він виніс рішення про відміну неправильного рішення», - наголосив Таланчук. 

Наразі захоплена будівля адміністративного корпусу університету. За словами Таланчука, там залишилися документи вишу, особисті речі працівників, документи, що стосувался вступної кампанії.

Президент університету висловив припущення, що захоплення відбулося навмисне саме тоді, коли виш зараховує на навчання студентів. До того, за його словами, ширилися чутки про нібито банкрутство університету.

"В цьому році нам виповнюється 20 років. За цей час ми підготували понад 150 тисяч фахівців різних освітньо-кваліфікаційних рівнів. Для прикладу КПІ, який цьогоріч святкує 120 років, випустив спеціалістів понад 400 тисяч. Але ж це флагман. Це могла бути конкуренція, до мене доходили чутки, що деякі партнери  з недержавних закладів освіти цікавилися, чи можна наш борг перед банком по кредиту викупити. Ми тільки за 20 років заробили 1, 7 млрд грн, побудували базу на понад  600 млн і борг у нас перед банком - всього лише 30 млн. Якби банк не збанкрутував, ми за 2 роки вийшли б і з цього боргу», - наголосив Таланчук.

Він зазначив, що колектив робить усе, аби ця ситуація не вплинула на вступ та на подальше навчання студентів. І зараз до вишу вже зараховано таку кількість студентів, яка була на 1 вересня минулого року. 

У середу, 15 серпня, колектив вишу провів мітинг, на якому звернувся з відкритим листом до Президента, Кабміну, Голови Верховної Ради з проханням втрутитися  в ситуацію. За словами Таланчука, виш підтримали як народні депутати, так і численні громадські організації.

Як зазначив на прес-конференції уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, університет «Україна» приймає на навчання людей з інвалідністю, це дає їм змогу отримати освіту і кваліфікацію, повноцінно працювати і інтегруватися в суспільство. 

«Мова йде не стільки  про захист університету, а про те, що порушуються права людей з інвалідністю на вищу освіту... У вищій освіті доступність людей з інвалідністю до вищої освіти - мізерна. Це поки що реалії  державної політики в цій сфері, близько 1% від загальної кількості студентів - це люди з інвалідністю. Майже 6% всіх студентів з інвалідністю в Україні - це університет «Україна», - сказав Сушкевич. 

Читайте також: В університеті "Україна" повідомили про рейдерське захоплення

Він наголосив, що зараз йде процедура оскарження торгів, на яких було продано борг університету, справи щодо майнових прав вишу розглядають у чотирьох судах.

На 2017 рік у  структурі університету діє 42 навчально-виховних підрозділи, 19 інститутів, 5 філій, 1 факультет, 17 коледжів, 34 територіальних відділень. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-