Комунальники розчистять Синє озеро на Виноградарі

Комунальники розчистять Синє озеро на Виноградарі

Фото
Укрінформ
КП «Плесо» має намір розробити проект розчистки та благоустрою Синього озера на масиві Виноградар у Подільському районі Києва. 

Про це повідомили у комунальному підприємстві.

"Кошти на це в обсязі 850 тис. гривень закладені у межах Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища на 2018 рік. Проектування повинна виконати спеціалізована організація, в тому числі на основі аналізу архівних матеріалів, рівня грунтових вод і гідрологічних спостережень загального стану водойми", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, тільки за останні 10 років рівень води в озері знизився на 2 метри, відповідно, зменшилася також площа водної поверхні. Востаннє глибоке очищення його дна і берегів проводилося у 1998 році з тимчасовим перекачуванням води у штучно створений поруч канал-резервуар.

Відтоді озеро зазнавало лише профілактичної очистки дна з допомогою спецтехніки у період підготовки до літнього сезону чи за зверненнями місцевих активістів.

"Відновлення Синього озера як природоохоронного об’єкта – тривалий процес, який розпочався у 2016 році із закріплення водойми за КП «Плесо», і зараз переходить у формат багаторівневого проекту, оскільки торік територія довкола нього отримала статус парку», – зазначив в.о. генерального директора комунального підприємства «Плесо» Олег Юсипенко.

Він підкреслив що проектувальники повинні також надати рекомендації щодо оптимального періоду розчищення Синього озера, щоб зберегти його екосистему. Водний об’єкт населяють кілька видів риб, ондатри і качки.

Проведення тендерної закупівлі послуг проектувальної організації відбудеться за допомогою системи Prozorro після розробки фахівцями КП технічного завдання (ТЗ) на проектування.

Читайте також: Купатися небезпечно: до "чорного списку" потрапили 110 річкових пляжів

Громадські активісти та екологи можуть долучитися до формування ТЗ, надіславши свої пропозиції на електронну пошту pleso2012@ukr.net до 20 серпня 2018 року.

У КП нагадали, що в березні 2017 року Київрада прийняла рішення про створення парку площею 12 га на земельній ділянці, що розташована на проспекті Правди (озеро Синє). Територія парку закріплена за комунальним об’єднанням «Київзеленбуд», яке буде замовником проекту його влаштування та благоустрою.

Фото: pleso.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-