У Києві 5 серпня вшанують пам'ять жертв

У Києві 5 серпня вшанують пам'ять жертв "Великого терору"

Укрінформ
Заходи, присвячені вшануванню пам'яті жертв "Великого терору", відбудуться 5 серпня у Києві.

Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

"О 9.00 розпочнеться поминальна літургія в Покровській церкві на Подолі (внизу Андріївського узвозу, метро "Контрактова площа"). З 11.00 до 12.00 відбудуться панахида та меморіальні заходи біля Хреста репресованим у 1930-х - 50-х рр. (біля будівлі колишнього Жовтневого палацу (метро "Майдан Незалежності"). З 13.00 до 15.00 триватимуть меморіальні заходи у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" (метро "Лісова", далі броварською маршруткою до Биківнянського меморіалу)", - ідеться в повідомленні.

Телефон для довідок: 067-322-7-155; 050-28-40-133.

"Великий терор" - масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР і особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стали знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

За період "Великого терору" на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин - до розстрілу. Решту було відправлено до в'язниць і таборів. Офіційно початком "Великого терору" став оперативний наказ НКВД СРСР № 00447 "Про репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів" від 30 липня 1937 р., затверджений політбюро ЦК ВКП(б) 31 липня 1937 р. Проте наявні документи НКВД (накази, листування, телеграфи) свідчать, що масові репресії готувалися заздалегідь, а наказом їх лише формалізували.

Читайте також: Вʼятрович: Немає жодних свідчень про озвучені Польщею масштаби “геноциду”

Наказом № 00447 запроваджувалися ліміти (плани) на покарання громадян. Вироки за І-ю категорією означали "розстріл", за ІІ-ю категорією – на ув’язнення в таборах ГУЛАГ (рос: Главное управление лагерей) НКВД СРСР. Якщо первинний ліміт для УРСР за І категорією становив 26150 осіб, то у січні 1938 р. він був збільшений до 83122 осіб. Із проханням про додаткові ліміти в Москву неодноразово зверталися наркоми внутрішніх справ УРСР Ізраїль Леплевський та Олександр Успенський.

Биківнянське поховання жертв сталінських репресій є одним із найбільших на території України. Вже встановлено імена понад 19 тисяч розстріляних громадян.

Детальніше з теми тут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-