Питна вода для Києва: у Кличка пояснили, чим замінять хлор

Питна вода для Києва: у Кличка пояснили, чим замінять хлор

Укрінформ
Через припинення поставок і зупинку виробництва рідкого хлору на заводі "Дніпроазот" проблем з питною водою у столиці не буде.

Про це повідомив заступник міського голови Києва та секретар Київради Володимир Прокопів в блозі "Української Правди".

"Станом на сьогодні хлору в Києві вистачить на два місяці. Навіть якщо Дніпроазот не відновить постачання, проблем з питною водою в столиці не буде", - зазначив Прокопів.

За його словами, навіть якщо Дніпроазот не відновить постачання, є кілька альтернативних реагентів: гіпохлорит натрію, змішані оксиданти, діоксид хлору. Вони безпечніші та сучасніші.

Він додав, що основний обсяг подачі питної води місту забезпечують Дніпровська і Деснянська водопровідні станції.

Читайте також: Вода без хлору: як у заручниках опинилися мільйони українців

"Нові методи знезараження води ми почали впроваджувати ще минулого року. Зокрема, на Дніпровській станції проводились лабораторні і промислові випробування по використанню діоксиду хлору - сучаснішого і безпечнішого дезінфектанта. Було прийнято стратегічне рішення: Київ відмовиться від хлорування води і переходитиме на новий елемент знезараження", - наголосив Прокопів.

За його словами, за багатьма параметрами діоксид хлору набагато ефективніший.

"Покращується сама якість води, смак та колір значно приємніші. І що найважливіше - час дії знезаражувача в рази більший. У столиці понад 4 тисячі кілометрів водопровідних мереж. Враховуючи суттєву зношеність труб, під час транспортування води на ключових насосних станціях доводиться додавати хлор. З новим дезінфектантом ситуація набагато краща. Тому на обох водопровідних станціях вирішили до кінця року встановити спеціальне обладнання з виробництва діоксиду хлору. Це здешевить та оптимізує систему знезараження води в столиці", - зауважив Прокопів.

Він наголосив, що якість питної води треба збільшувати не реагентами. Тільки комплексний підхід допоможе вирішити це питання. Необхідно на державному рівні запровадити багатоступеневу програму з очищення поверхневих джерел річок, яких в Україні величезна кількість, додав він.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні можуть виникнути проблеми з централізованим водопостачанням через припинення поставок і зупинку виробництва рідкого хлору на заводі "Дніпроазот". Часткова, а тим більше цілковита зупинка виробництва хлору, несе загрозу епідеміологічної катастрофи в Україні, особливо в літній період.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-