На території Софійського собору почали дослідження підземних споруд

На території Софійського собору почали дослідження підземних споруд

Укрінформ
Співробітники Національного заповідника "Софія Київська" розпочали спелеоархеологічні дослідження у садибі Софійського собору і очікують на цікаві знахідки.

Про це повідомляє прес-служба заповідника.

"Розкопки проводяться на місці провалу, що стався у квітні 2018 року за 25 м на північний захід від будівлі собору. Вірогідно, цей провал утворився над трасою стародавнього підземелля, яке у XVII-XVIII столітті використовувалося як монастирський льох", - ідеться у повідомленні.

Судячи з архівних матеріалів, підземна споруда - велика та розгалужена печерна галерея, прокладена на глибині близько 4 м від сучасної поверхні. Окремі ділянки стін та склепіння галереї, викопаної у материковому суглинку, у давнину були укріплені цегляним муруванням. У стінах галереї розташовувалися різноманітні ніші, в яких зберігалися припаси їжі та господарське майно Софійського монастиря.

Читайте також: На Чернігівщині відкриють музей "Слово о полку Ігоревім" з колекції Воїнова"

Наприкінці XVIII століття це підземелля припинили використовувати, засипавши до нього вхід. Упродовж ХІХ-ХХ століття на цьому місці неодноразово утворювалися провали, які у 1916-му та 1970-их роках обстежувалися відомими київськими археологами Олександром Ертелем та Ірмою Тоцькою. На жаль, їхні дослідження не були завершені.

З 2015 року на місці підземелля активізувалися руйнівні процеси, що призвели до утворення низки нових провалів. Нинішніми дослідженнями, які проводяться під керівництвом кандидата історичних наук Тимура Бобровського, передбачається розкриття одного з новоутворених провалів, а також обстеження та укріплення стародавньої підземної споруди.

Археологи очікують на знахідки, пов'язані не лише із самим історичним підземеллям, а й з унікальними культурними нашаруваннями, що утворилися довкола Софійського собору завдяки життєдіяльності киян впродовж останнього тисячоліття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-