У Києві боржники за комуналку сидітимуть без води і заплатять штраф

У Києві боржники за комуналку сидітимуть без води і заплатять штраф

Укрінформ
З нового року борги за комуналку загрожують штрафами, судами та відключенням послуг. Київводоканал закликав споживачів погасити чи реструктуризувати заборгованість.

На цьому наголосив директор розрахункового департаменту ПрАТ "АК "Київводоканал" Валерій Люлін на прес-конференції на тему: "Нове у відносинах між Київводоканалом і споживачами після набуття чинності закону "Про житлово-комунальні послуги", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Новий закон надає право відключати тепло і водопостачання, тоді як раніше послуги надавалися безперебійно", - зазначив Люлін.

За його словами, наразі 15% абонентів - боржники, сума заборгованості становить 390 млн грн. Менеджмент Київводоканалу закликав споживачів погасити заборгованість або реструктуризувати її - тобто укласти договір, який діє в середньому рік.

Люлін також нагадав, що з 1 травня за постановою КМУ №329, якщо заборгованість за житлово-комунальні послуги становить більше 2 місяців, споживачів позбавлятимуть субсидій.

Читайте також: З Київенерго людей і майно переводять до іншої структури

Ще одна новація, викликана змінами у законодавстві, - встановлення будинкових лічильників та облік лише за ним, що відбуватиметься після затвердження методики. У столиці 95% будинків вже обладнані ними.

Як наголосила директор правового забезпечення ПрАТ "АК "Київводоканал" Катерина Швець, не потрібно економити при виборі загальнобудинкових лічильників - потрібно обирати їх з високим класом точності та диспетчеризацією для уникнення розходжень показників. "У споживачів є вибір - встановлювати загальнобудинковий лічильник самим, чи це зробить водоканал", - зазначила вона.

Новий Закон України "Про житлово-комунальні послуги" набрав чинності 10 грудня 2017 року. Він вводиться в дію лише через 6 місяців - тобто, з 10 червня 2018 року. До того чинним залишається Закон України "Про житлово-комунальні послуги" від 24 червня 2004 року. Частина норм нового закону (стосовно пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг, виплати пільг і субсидій у грошовій формі, професійної атестації управителів) набирає чинності з 1 січня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-