Грецька громада Києва вимагає забрати з приватних рук садибу князя Іпсіланті

Грецька громада Києва вимагає забрати з приватних рук садибу князя Іпсіланті

Укрінформ
Грецька громада у Києві наполягає, що будинок князя Костянтина Іпсіланті необхідно повернути у Реєстр національних пам'яток, що охороняються державою.

На цьому наголосив Микола Корецький - голова правління "Київського міського товариства греків ім. Костянтина Іпсіланті", заслужений діяч науки і техніки України, доктор наук, професор, член Національної спілки незалежних журналістів України - на прес-конференції в Укрінформі.

"25 березня цього року, в День незалежності Греції, грецька громада в Києві вийшла на мітинг, щоб сказати "ні" незаконній перебудові, незаконній приватизації, незаконному використанню нашої історичної пам'ятки - садиби Костянтина Іпсіланті... Цей будинок має стати історичним музеєм, що акумулюватиме культурні фонди. Він має бути збережений на багато років для майбутніх поколінь", - підкреслив Корецький.

Він зазначив, що для греків ця садиба має таке саме значення, як для етнічних українців - будинок-музей Тараса Шевченка на вул.Вишгородській, де він 1859 року зупинявся, коли востаннє був в Україні. У спільноті розцінюють як блюзнірство передання цієї історичної пам'ятки у приватну власність і тим більше - дозвіл на проведення її реконструкції.

Читайте також: Кіностудію ім.Довженка модернізують за рахунок інвестицій

"Греки Києва впродовж усіх років незалежності прагнуть зберегти для міста, для України, греків усього світу єдину нашу історичну пам'ятку в Києві - будинок-садибу Костянтина Іпсіланті. Вона може стати Меккою для всіх греків світу, що працюватиме на популяризацію Києва, України, пізнання її історії. І греки світу повинні знати, що свобода для Греції прийшла якраз з України. Саме в цьому будинку визрівали плани підняття греків на визвольну боротьбу", - наголосив Корецький.

Голова Київського товариства греків нагадав, що будинок був споруджений у 1799 році. В 1807 році в ньому оселився з родиною князь Костянтин Іпсіланті. Це перша людина, яка, будучи ще в Константинополі, поруч із султаном, порушила питання про надання свободи Греції, пробувала за неї боротися. Був змушений виїхати до України, не полишаючи надії підняти повстання у Греції.

Будинок-садиба в 1979 році отримав статус пам'ятки архітектури, але у 2011 році київська міська влада на чолі з мером Олександром Поповим вирішила вивести садибу з переліку пам'яток, що охороняються державою, і дати дозвіл на приватизацію. В 2012 році ПрАТ "Екопрод" виграло аукціонні торги і викупило приміщення - 2100 кв м за 24,24 млн грн. І відтоді приміщення постійно перебуває під загрозою знищення, заявив Корецький.

"Через три роки, в 2021 році, ми будемо відзначати 200-річчя незалежності Греції. Будемо сподіватися, що на той час будинок знову буде належати громаді Києва і в ньому буде музей сім'ї Іпсіланті, Грецький культурний фонд. Ми звертаємося до влади, до Міністерства культури, до всіх киян підтримати нашу ініціативу", - закликав він.

Голова громадської спілки "Культурна держава" Юрій Чуріков додав, що активісти розслідували це питання і виявили, що рішення стосовно садиби приймалися незаконно.

"Громадські організації готують спільне звернення до прокуратури України, в якому йтиметься про порушення законодавства з боку органів державної влади і місцевого самоврядування. Також буде звернення до Служби безпеки України, тому що це її питання - розслідування неправомірних дій з приватизації садиби", - зазначив Чуріков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-