Громади в Україні мають розвивати власні податкові бази - Кличко

Громади в Україні мають розвивати власні податкові бази - Кличко

Укрінформ
Для вдалого впровадження реформи децентралізації в Україні необхідні бюджетна і податкова реформи.

Про це заявив міський голова Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко у Вінниці під час розширеної урядової наради щодо децентралізації та стратегічного розвитку регіонів, повідомляє прес-служба столичної влади.

За словами Кличка, результати виконання місцевих бюджетів за 2017 рік свідчать про те, що є позитивні тенденції зростання надходжень до місцевих бюджетів. Але, якщо порівнювати ці показники з 2016 роком, то темпи надходжень знизилися з майже 50% до 30%.

"Це може свідчити про те, що потенціал зростання за рахунок додаткових джерел поступово знижується. А також про необхідність переходу до розвитку громадами власної податкової бази, що стимулюватиме економічний розвиток на місцях", - зазначив Кличко.

У цьому контексті він розкритикував зареєстрований у парламенті законопроект, спрямований на скасування пайової участі. Адже це позбавить місцеві бюджети інвестиційного ресурсу в розмірі 1,7 мільярда гривень і як наслідок - обмежить можливості будівництва нових садочків, шкіл та амбулаторій за рахунок місцевих бюджетів.

Кличко також звернув увагу на проблеми у втіленні реформи децентралізації, зокрема у розмежуванні сфер відповідальності держави та місцевого самоврядування щодо утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Торік на фінансування з місцевих бюджетів передали утримання шкіл, окрім видатків на оплату праці педагогів, які здійснюються за рахунок освітньої субвенції. Також на плечі місцевих громад перекладено оплату комунальних послуг та енергоносіїв, спожитих закладами охорони здоров’я, при тому, що інші видатки на утримання цих закладів здійснюються за рахунок медичної субвенції. "Але коштів і медичної, і освітньої субвенцій, незважаючи на їх збільшення, не вистачає. До того ж, велика частина грошей не доходять на місця, залишаються в області", - зауважив голова АМУ.

Він звернув увагу на те, що у всіх обласних центрах є дефіцит освітньої субвенції. Наприклад, у Житомирі він становить 85 млн грн, у Луцьку - 51 млн грн, у Дніпрі - 63 млн грн. Усі ці дані АМУ передасть до уряду разом із пропозиціями щодо вирішення цього питання, зауважив кервник Асоціації.

За його словами, серйозна проблема з функціонуванням закладів профтехосвіти, які з 2016 року теж фінансуються з місцевих бюджетів. Утім, управляти майном та впливати на якість освітнього процесу міста не можуть, адже ці повноваження передано області. "Ми наполягаємо на передачі закладів профтехосвіти до комунальної власності міст. Або ж передайте і фінансування цих закладів у область. Не можна затримувати вирішення цього питання", - наголосив Кличко.

Загалом, як зазначив столичний голова, велику частину своїх ресурсів органи місцевого самоврядування були змушені спрямувати на фінансування повноважень, переданих їм державою без фінансового забезпечення.

Читайте також: Зубко про тергромади: найперше завдання - закрити "білу пляму"

Він нагадав, що у 2017 році місцевим громадам довелося дотувати підприємства, що надають послуги у житлово-комунальній сфері. "На кінець року на ці потреби в Держбюджеті не вистачало близько 8 мільярдів гривень. Йшлося навіть про передання з 1 січня 2018 року фінансування пільг населенню на оплату комунальних послуг на рівень місцевих бюджетів. Додаткове навантаження на місцеві бюджети склало б понад 7 мільярдів гривень! І добре, що завдяки втручанню Прем’єра, Президента здоровий глузд переміг і це питання вдалося врегулювати", - сказав голова АМУ.

Кличко закликав уряд проводити консультації з органами місцевої влади, перш ніж ухвалювати рішення, що стосуються децентралізації. Як приклад він навів ситуацію з монетизацією пільгового проїзду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-