Нацрада оголосила конкурс у Києві на чотири програми цифрового радіомовлення

Нацрада оголосила конкурс у Києві на чотири програми цифрового радіомовлення

Укрінформ
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 5 квітня ухвалила рішення про затвердження конкурсних умов і оголошення конкурсу на чотири програми цифрового радіомовлення у стандарті T-DAB у столиці.

Про це повідомляє прес-служба Нацради.

"Місце встановлення двох передавачів для розповсюдження цифрового сигналу - на вулицях Дорогожицькій і Саперно-Слобідській. Синхронне мовлення буде організоване на каналі 7D. Кількість програм - 4, обсяг мовлення - 24 години на добу. Оператор багатоканальної мережі - Концерн РРТ", - йдеться в повідомленні.

Конкурсну гарантію встановлено у розмірі 10% від максимального розміру ліцензійного збору.

За словами голови Національної ради Юрія Артеменка, ці рішення є продовженням минулого засідання, під час якого було визначено вісім радіокомпаній, які мовитимуть на десяти програмах у цифрі. Наразі залишилося чотири місця у цифровому мультиплексі, які Національна рада виставляє на конкурс. Конкурсні умови є аналогічними до тих, що були минулого разу.

За умовами конкурсу передбачено здійснювати мовлення без ретрансляції програм інших мовників. Програми розповсюджуватимуться у відкритому вигляді.

Оголошення про конкурс незабаром опублікують у газеті "Голос України".

Як зазначається, 29 березня Нацрада підбила підсумки конкурсу на цифрове радіомовлення в Києві, за результатами якого у форматі T-DAB мовитимуть 10 радіостанцій, три із них - програми Суспільного мовлення.

Генеральний директор Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення Петро Семерей повідомив, що для забезпечення мовлення цифрового радіо Концерн провів експерименти із запуску радіо в цьому стандарті і переконався у добрій якості сигналу на всій території Києва і прилеглих районів. Також він зауважив, що для того, аби цифрове радіо розвивалося якомога швидше, Концерн РРТ пішов назустріч і встановив дуже низьку ціну на вартість своїх послуг. 

Загалом сьогодні послуги за технологією DAB+ мають 20 країн Європи і 20 країн Азії, Африки та Океанії. Цифровим радіо покрито понад 300 млн осіб. А першою країною у світі, яка повністю перейшла на цифрове радіо, відмовившись від FM, стала Норвегія. Незабаром такий перехід очікує Велику Британію, Швейцарію та Данію.

Читайте також: Аналогове ТБ в Україні почнуть вимикати з липня

За словами президента глобальної галузевої організації WorldDAB Патріка Хеннона, який у відеозверненні привітав Україну із запуском цифрового радіо, DAB+ функціонувало лише в чотирьох країнах: Великобританії, Норвегії, Данії та Швейцарії. Але ситуація змінилася близько семи років тому. Німеччина розпочала функціонування DAB+ у 2011 році, а у 2013 році її наздогнали Нідерланди та Італія у 2014 році. Це створило стрижневу структуру цифрового радіо, що пролягла через серце Європи. І з того часу цифрова спільнота розширюється як на Захід (у Франції та Бельгії), так і на Схід. Цифрові послуги є в ефірі у взаємодії з суспільними мовниками Польщі, Чехії, Словенії. Також є тестові запуски в Австрії, Хорватії та Греції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-