Науковці пропонують створити музей для знахідок з Поштової

Науковці пропонують створити музей для знахідок з Поштової

Укрінформ
В рамках круглого столу щодо археологічних досліджень на Поштовій площі науковці рекомендували створити музей на Контрактовій площі і там експонувати знахідки з Поштової.

Про це повідомляє прес-служба КМДА.

«Музей з усіх точок зору доцільно робити на Контрактовій площі, а не на Поштовій. В тому числі з точки зору технічних можливостей та особливостей місця розкопок Поштова площа не підходить. Треба реально підходити до ситуації», - сказав національний координатор IСCROM (Міжнародний центр з питань збереження та відновлення культурних цінностей) Анатолій Антонюк.

Голова ВП Київського центру Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (УТОПІК) Анатолій Фролов також вважає, що доцільно буде обрати інше місце для створення музею стародавнього Києва. Відтак, серед пропозицій прозвучала Контрактова площа, й будівлі, що знаходяться на Набережній. «Найкраще рішення - завершити археологію і перенести знахідки для експонування в інше місце. Тобто, на іншій території робити музей. В нас є в тому числі й Контрактова площа, є й будівлі на Набережній. Наприклад, будівля «Київпастрансу»  тощо», - сказав Фролов.

Усі учасники круглого столу одностайно заявили, що питання музеєфікації в цілому принципове і погодилися, що музей в будь-якому випадку створювати треба. При цьому, дійшли згоди, що місце, де будуть зберігатися і експонуватися знахідки – питання друге й дискусійне.

«Те, що знайдено, однозначно треба музеєфікувати і зберігати. Місце, де буде зберігатися і експонуватися - друге питання і залежить від того, які є технології для консервації та зберігання знахідок», - резюмувала бесіду виконавчий директор Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам'яток і визначних місць (ICOMOS) ЮНЕСКО Олена Сердюк.

Експерти також обговорили досвід інших європейських міст у проведенні археологічних досліджень, консервації знахідок, в тому числі деревини, створення музеїв, збереження знахідок in situ тощо.  

Читайте також: Гостиний двір у Києві повернули державі

Участь у круглому столі, модератором якого був Арсеній Фінберг, взяли: національний координатор IСCROM (Міжнародний центр з питань збереження та відновлення культурних цінностей) Анатолій Антонюк; голова ВП Київського центру Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (УТОПІК) Анатолій Фролов; виконавчий директор Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам'яток і визначних місць (ICOMOS) при ЮНЕСКО Олена Сердюк; віце-президент Українського комітету Міжнародної ради музеїв (ICOM) при ЮНЕСКО Галина Чумак; Керівник Центру досліджень Історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАН України Сергій Кот; археолог Михайло Сагайдак; представники Міністерства культури, Інституту археології НАН України, Музею історії міста Києва; заступник голови КМДА Олексій Резніков; начальник Управління збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини Олександр Никоряк; в.о. Генерального директора Київського науково-методичного центру по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій Сергій Груздо; депутати Київради Сергій Гусовський, Вікторія Муха,, Андрій Таранов; представниця автора е-петиції щодо Поштової площі Акіма Галімова - Ганна Гончаренко; представники компанії-інвестора будівництва на Поштовій площі та КП "Дирекція будівництва  шляхово-транспортних споруд міста Києва".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-