У Київраді розробили схему викупу пам’яток у недобросовісних власників

У Київраді розробили схему викупу пам’яток у недобросовісних власників

Укрінформ
На засіданні комісії Київміськради з питань місцевого самоврядування депутати підтримали два проекти рішення, які передбачають звернення до ВР щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про охорону культурної спадщини.

Про це повідомляє прес-служба Київради.

"Ми вже підготували звернення до парламенту про зміни до законодавства, які дозволять повертати аварійні об'єкти у власність міста. Крім того, вартість викупу аварійних об'єктів хочемо зменшувати пропорційно розміру шкоди, завданої пам'ятці діями недобросовісного власника. Тобто, якщо історична будівля оцінена, приміром, у 5 мільйонів, а шкоди їй завдано на 2 мільйони, то такий об'єкт обійдеться місту у 3 мільйони", - зазначив співавтор відповідного звернення заступник міського голови - секретар Київради Володимир Прокопів.

Як зазначається у зверненні, окремої уваги заслуговує питання викупу об’єктів культурної спадщини у недобросовісних власників. Адже наразі цей механізм  не врегульований. Зокрема, чинне законодавство дозволяє примусове повернення або викуп історичних будівель через суди, але тільки у власність держави. Можливість викупу пам’яток у комунальну власність на законодавчому рівні не передбачена.

Окрім того, встановлений розмір стягнень за порушення законодавства про охорону культурної спадщини є мізерним і не стимулює правопорушників у майбутньому дотримуватись вимог закону щодо охорони культурної спадщини. Зокрема, штрафи складають від 1700 до 170 000 грн на юридичну особу-порушника, і від 1700 до 2650 грн на фізичну особу-порушника.

"Саме тому ми пропонуємо суттєво підвищити розмір штрафних санкцій за порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини. Також пропонуємо надати можливість органам охорони культурної спадщини накладати фінансові санкції не тільки на юридичних осіб, а й на фізичних осіб-підприємців, які є власниками, користувачами, орендарями об'єктів культурної спадщини, а також замовниками робіт не тільки на пам’ятках, а й на щойно виявлених об'єктах культурної спадщини”, — повідомила співавтор звернення, депутат Київради Вікторія Муха.

Читайте також: Кличко ініціює зміни до Закону «Про охорону культурної спадщини»

Як зазначається, 2018 рік є роком Культурної Спадщини в Європі. Також, відповідно до ініціативи Міністерства культури України, планується оголосити поточний рік роком Культурної Спадщини в Україні. Зважаючи на це, Київрада також проситиме парламент невідкладно розробити необхідні законодавчі зміни та включити їх до відповідного плану роботи.

Комплекс рішень, які допоможуть не лише унормувати пам’яткоохоронне законодавство, а й підвищити відповідальність за знищення історичних будівель, мають розглянути на пленарному засіданні Київради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-