Держспоживслужба “врятувала” Київ від 400 тонн неякісних харчів
Про це сказав начальник ГУ Держпродспоживслужби в місті Києві Олег Рубан під час прес-конференції "Що ми їмо та якими товарами користуємося", повідомили Укрінформу у Держпродспоживслужбі.
"За словами Олега Рубана, за рік моніторингу суб’єктів господарювання, які провадять свою діяльність у місті Києві, були отримані результати, що свідчать про системну невідповідність нормативно-правовим актам. Так, встановлено, що з порушенням працює кожний 2-й заклад громадського харчування (МАФ, пересувна торгівля), кожен 5-й заклад громадського харчування (кафе, ресторани, харчоблоки), кожна 10-та торговельна мережа (супермаркети, магазини) та кожне 20-те виробництво, переробний цех", - йдеться у повідомленні.
Зазначається також, що за результатами досліджень продовольчих та непродовольчих товарів, які реалізуються в торгових мережах столиці, Головне управління Держпродспоживслужби в Києві не допустило до реалізації понад 400 тонн недоброякісних харчових продуктів та понад 200 одиниць непродовольчих товарів.
"Показовим є приклад одного з київських кафе, у якому відвідувачі постраждали після вживання суші. Після цього випадку Головне управління Держпродспоживслужби в Києві провело моніторинг понад 300 об’єктів господарювання. У результаті майже 80% перевірених об’єктів самі призупинили свою діяльність для усунення порушень та приведення своєї роботи до вимог законодавства", - нагадав Рубан.
За даними Держпродспоживслужби, під час досліджень часто фіксувалися порушення термінів та умов зберігання продуктів харчування, відсутність супроводжувальних документів, порушення строків проходження медичного огляду працівниками закладів, а також фальсифікація такого медогляду.
Як наголосив Рубан, під час моніторингового дослідження, яке розпочалося в листопаді з метою вивчення ситуації на ринку продовольчих і непродовольчих товарів, були відібрані зразки продукції (85% продовольчі товари, 15% - непродовольчі) у маркетах, дитячих дошкільних закладах, промислових та агропромислових ринках, на ярмарках тощо.
"При проведенні 442 заходів державного нагляду було прийнято обгрунтоване рішення щодо вилучення та проведення лабораторних випробувань 2627 зразків продукції", - повідомив начальник київського управління Держпродспоживслужби та пояснив, що відбір продовольчих товарів здійснювався при відсутності відповідного маркування на зразках.
За його словами, результати лабораторних досліджень харчових продуктів виявили найбільше порушень у салатах (56%), фарші (23,5%), м'ясі птиці (18,6%), ковбасах (14,1%), молочній продукції (13,4%), шашличній продукції (11,2), баранині (9,6%), свинині (5,9%), овочах і фруктах (5%), воді питній (4,9%), пельменях (0,33%), яловичині (3,3%).
Лабораторні дослідження харчових продуктів на агропромислових ринках у 17% показали відхилення, що дозволило не допустити до реалізації понад 60 тонн продукції.