І знову – в школу

І знову – в школу

Укрінформ
Що потрібно знати батькам першокласників і дітей дошкільного віку

Наближається 1 вересня. Передшкільна лихоманка охопила батьків і учнів. Шкільні базари працюють на повну. Скуповуються зошити, форма, спортивні костюми. Повністю зібрати, наприклад, першокласника до школи, купивши найнеобхідніше, коштує близько 4 тисяч гривень. Багато батьків, через обмеженість коштів, звертаються до знайомих і на популярні електронні майданчики – барахолки, щоб знайти форму і взуття в хорошому стані, але дешевше, ніж в магазинах. Багатьох хвилює і питання, а скільки ж треба буде здати грошей в школу і на що?

Про те, як підготувалася столиця, і що нового чекає наших дітей в майбутньому навчальному році, розповіли заступник голови Київської міськдержадміністрації Ганна Старостенко та фахівці департаменту освіти і науки міськдержадміністрації.

У свою чергу Міністерство освіти і науки напередодні нового навчального року затвердило нові методи навчання дітей початкової школи. Зараз з ними знайомляться педагоги і батьки. Їх ще раз розглянуть і на традиційних педагогічних семінарах в кінці серпня.

1. НОВОВВЕДЕННЯ

У першому класі домашніх завдань задавати не будуть. У другому класі підготовка «домашки» повинна займати не більше ніж 45 хвилин на день. У третьому – не більше, ніж 1 годину 10 хвилин. У четвертому – 1 година 30 хвилин. Домашня робота не буде задана на канікули, вихідні, свята. Практично під заборону потрапляють тривалі розмальовки малюнків, складання схем, таблиць, написання домашніх творів. У початковій школі зошити будуть перевіряти і виставляти оцінки після кожного уроку.

2. СКІЛЬКИ У НАС ПЕРШОКЛАСНИКІВ

За останні три роки кількість школярів зросла на 22,3 тис. – на 9 відсотків. У 2014/2015 навчальному році в закладах освіти навчалося 254,5 тис. учнів, в 2016/2917 – 276,8 тис. Майже на 10% збільшилася і кількість першокласників в Києві – на 2,7 тис. Тепер їх майже 32 тис. В 2014/2015 навчальному році в перших класах навчалося 29,2 тис. станом на 01.08.2017 в перші класи загальноосвітніх навчальних закладів столиці подано понад 32 тис. заяв. Це другий показник по Україні. Більше тільки в Дніпропетровській області – 34767, в Києві – 32066, у Львівській області – 27953.

3. СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЗІБРАТИ ДИТИНУ В ПЕРШИЙ КЛАС?

У Києві працюють шкільні базари. Той, що пройшов на Хрещатику, показав, що на них можна сходити, прицінитися. Більшість виробників, які зараз в столиці виставили свій товар – вітчизняні. Ціни на ярмарках на 15-20% нижче тих, що в магазинах.

В цьому році залучено 90 підприємств, 50% з яких безпосередньо є виробниками, 25% – офіційними дистриб’юторами. Гроші з продажу йдуть до міського бюджету.

Можна купити все відразу на базарі: від взуття та білих бантів, вишиванки і шкільної форми. Але ціни дійсно «кусаються». Так, блузи на дівчаток в середньому коштували 100-300 грн, сорочки на хлопчиків – 185-250, піджаки - 550, брюки - 230-400, спіднички - 200-350, пенали - 90-140, рюкзаки – 300-1500, білі банти для дівчаток - 15-30 грн.

Тому є сенс спочатку купувати найнеобхідніше, потім, у міру потреби - все інше. Спортивна форма, наприклад, може стати в нагоді пізніше, у багатьох дітей є окремо штанці, майки, кросівки. Вивчіть розклад уроків – коли в ньому є фізкультура, і які пріоритети є у кожній школі, адже вони різні. Малюки можуть відвідувати уроки і в тому, що у них вже є в гардеробі для активного відпочинку. Адже викласти ще й від 700 до 1500 гривень за новий спортивний костюм не завжди доцільно. А ось зошити і канцелярію не варто купувати сотнями штук. У багатьох школах взагалі вимагають спеціальні зошити, які закупили централізовано.

4. ПІДРУЧНИКИ

Закупівлю підручників здійснює держава. На місцевому рівні – в Києві – реалізують проект із закупівлі електронних підручників. У минулому році вперше учні 5-х класів з 13 загальноосвітніх навчальних закладів столиці (в тому числі, 3-х шкіл-інтернатів для дітей з порушенням зору) почали використовувати в навчально-виховному процесі «електронні підручники», яких міська влада закупили на суму майже 5 млн.грн.

Цього року київська міська влада впроваджує електронні підручники в школах, на що бюджетом було передбачено вдвічі більше коштів: 10 млн. грн. на закупівлю «електронних підручників» для 5 класів у 33 школах столиці, з них для 13 шкіл, які були в минулому році в пілотному проекті, і ще для 20 шкіл, що беруть участь в проекті в цьому році, а також виділено 186 000 грн. на придбання програмного забезпечення «Електронний підручник» для навчальної програми 6-го класу.

5. ЯКІ ШКОЛИ СТОЛИЦІ В ПЕДАГОГІЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ ВВАЖАЮТЬ РЕАЛЬНО ХОРОШИМИ, А НЕ ПРЕСТИЖНИМИ?

Рейтингу шкіл педагоги не вдуть. Хороша школа – це та, в якій краще вашій дитині. Довіряйте своїм дітям. Часто батьки прагнуть записати своє чадо до престижного ліцею, в клас зі спеціальною інноваційною програмою, або в ту школу, де навчалися самі, тому, що про неї збереглися приємні спогади. Але кожна дитина – індивідуальність, у малюків часто ще не проявилися певні нахили до наук. Тому вибір спеціалізованої школи перед батьками може виникнути через 6-8 років. У початковій школі головне - навчити дитину вчитися самостійно, зацікавити процесом.

6. КУДИ СКАРЖИТИСЯ НА ПОБОРИ У ШКОЛАХ, ЯКЩО ЦИМ ЗАЙМАЄТЬСЯ БАТЬКІВСЬКИЙ КОМІТЕТ, ЗА СПИНОЮ ЯКОГО ХОВАЄТЬСЯ АДМІНІСТРАЦІЯ ШКОЛИ?

У разі, якщо від вас вимагають гроші за вступ до комунального навчального закладу  або інші платежі, звертайтеся до правоохоронних органів і на гарячу лінію департаменту освіти і науки по телефону 279-35-26 та на електронну адресу osvita@kievcity.gov.ua

Щоб запобігти примусовим «благодійним» внескам в окремих навчальних закладах, їх нецільове використання, непрозору діяльність благодійних фондів, батьківських комітетів, порушення педагогічними працівниками вимог Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» департаментом освіти і науки, молоді та спорту видано наказ: від 17.10. 2013 № 791 «Про дотримання навчальними закладами міста Києва законодавства під час надходження позабюджетних коштів» і від 01.03.2016 № 138-к «Про дотримання вимог законодавства України щодо доступності і безоплатності освіти », які забороняють працівникам навчальних закладів збирати кошти, матеріальні цінності, втручатися в діяльність благодійних фондів.

Для зарахування вашої дитини до школи ви повинні надати: заяву на ім'я директора школи, копію свідоцтва про народження дитини та медичну довідку.

7. ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА В КИЄВІ

У Києві найбільша кількість дітей по Україні охоплені інклюзивним навчанням. У 2016-2017 навчальному році в інклюзивних класах столиці навчалося 444 учня (33 ЗНЗ, 111 класів). За нами:

- Київська область – 443 дитини, 148 ЗНЗ, 301 клас;

- Волинська – 268 дітей, 143 ЗНЗ, 213 класів;

- Полтавська – 266 дітей, 105 ЗНЗ, 202 класи.

У 2017 році розширено мережу інклюзивних класів. У порівнянні з 2016/2017 навчальним роком кількість загальноосвітніх навчальних закладів з інклюзивним навчанням збільшилася в 1,4 раз (планується 607 учнів) і становить 52 ЗНЗ, кількість інклюзивних класів збільшилася майже на 31% (зараз передбачається функціонування 175 класів).

- Для нас завданням номер один і справжнім викликом є ​​переобладнати вже існуючі школи так, щоб там могли вчитися особливі дітки. Звичайно, це вимагає значних коштів, але результат інклюзивної освіти перевершує всі очікування, і ми готові до цієї масштабної роботи. Разом з тим, нові навчальні заклади вже проектуються так, щоб забезпечити безперешкодний доступ до своїх приміщень, – уточнила Ганна Старостенко.

8. ДЕ БУДУТЬ ВЧИТИСЯ ЮНІ КИЯНИ

Під час літніх канікул проведені капітальні ремонти в 70 комунальних дошкільних навчальних закладах столиці. Крім внутрішніх робіт і оновлення фасадів, серед іншого, встановлено вхідні групи для маломобільних відвідувачів.

- Цього року Київ переживає справжній будівельний і ремонтний бум в галузі освіти. Чекають відкриття 10 новеньких садів, ще 3400 місць відновлюються в уже працюючих закладах. Розпочато величезний проект з капітального ремонту 70 дитячих установ по всьому місту, - повідомила Ганна Старостенко. – Капітальний ремонт установ передбачає як цілий спектр внутрішніх робіт: від ремонту даху – до заміни вікон і дверей, так і оновлення фасаду відповідно до сучасних стандартів енергозбереження. Окремою вимогою прописано обов'язкове встановлення вхідної групи для маломобільних відвідувачів. Замовник робіт з проектування та капітального ремонту – комунальне підприємство «Житлоінвестбуд-УКБ», яке запевнило, що завершить ремонтні роботи до періоду холодів.

У Києві  1 вересня введуть в експлуатацію 3 школи на 1740 місць. У Солом'янському районі нова школа прийме 720 дітей в 24 класах, на Осокорках відкриють школу на 660 місць (22 класи), на вулиці Чавдар, 16 за інвестиційні гроші побудували школу на 360 місць (12 класів).

За словами Ганни Старостенко, виходячи з реальних потреб Київ щорічно відкриває додаткові навчальні заклади в тих районах, які стрімко розвиваються.

9. СКІЛЬКИ МАЛЮКІВ ПІДЕ В ДИТСАДКИ І СКІЛЬКИ З НИХ УПЕРШЕ?

У Києві 613 дитячих закладів дошкільної освіти, (563 дитячих садів, 13 відомчих ДУ, 37 приватних садків і шкіл-дитсадків), в них виховується близько 113 тисяч дітей дошкільного віку. Крім того, в столиці працюють 52 заклади альтернативного дошкільної освіти, що мають ліцензію, і надають додаткові освітні послуги. У 2017 році за рахунок бюджету та інвестицій планується ввести в дію 10 дитсадків. Батьки уважно стежать за появою нових установ, щоб встигнути записати свою дитину, тому називаємо конкретні адреси.

25 травня введено в експлуатацію дитсадок № 370 (вул.Софіі Русової, 1-в, 120 місць) в Дарницькому районі. Завершено будівництво та оснащення навчального закладу № 362 (280 місць) в Деснянському районі, і дитсадок на вул. Тампере на 110 місць) в Дніпровському районі. На стадії завершення ремонтні роботи в дитсадку №106 (пр. Науки, 110 місць) в Голосіївському районі. Ці три заклади будуть відкриті до 1 вересня. А до кінця 2017 року в експлуатації вже будуть ще 6 садків, загальною місткістю 1070 місць.

Станом на зараз, черга в дитсадки в столиці скоротилася втричі: з 15 тисяч у 2014 році, до 5 тисяч дітей, які потребують першочергового влаштування в дошкільні установи.

Катерина Новосвітня. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-