У Києві реставрують церкву Спаса на Берестові

У Києві реставрують церкву Спаса на Берестові

Укрінформ
Скоро у Києві почнуться роботи з реставрації пам'ятки ХІ-XII ст.ст.- церкви Спаса на Берестові, що на території Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", який є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Проект здійснюватиметься на меценатські кошти.

Про це повідомила голова ГО "Андріївсько-Пейзажна ініціатива" Марина Соловйова в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу. 

"Вже от-от ми починаємо реставрацію пам'ятки загальнонаціонального і всесвітнього значення - церкви Спаса на Берестові. Це меценатський проект, замовником якого є ГО "Андріївсько-Пейзажна ініціатива". Мають бути проведені дуже серйозні роботи. І вже опрацьований проект, отримано дозвіл на початок реставраційних робіт, підписані договори з Лаврою, з меценатом В'ячеславом Москалевським, з генпідрядником. Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО повідомлений про цей проект", - підкреслила Соловйова. 

Вона додала, що проект здійснюється за підтримки Міністерства культури та КМДА, і наголосила, що пам'ятка дуже важлива для України.

Читайте також: Київський патріархат анонсував хресну ходу

"Ця пам'ятка будувалася в один період часу і є в одному ряду з Десятинною церквою і Софією Київською. Її будував Володимир Мономах, вона була усипальницею його роду, тут також був похований Юрій Долгорукий. Наша громадська організація намагалася отримати грант на реставрацію церкви від  амбасади США, але це не вдалося. Меценат дізнався про наші наміри і сам запропонував співпрацю. Те, про що ми мріяли, сьогодні є реальністю", - сказала Соловйова.  

Вона зазначила, що цей об'єкт потерпає вже давно, він закритий і тривалий час не функціонує, у 2001 році його намагалися реставрувати за грантові кошти, але тільки частково вдалося щось зробити. Там і досі будівельні матеріали, і він у занедбаному стані, зокрема підмокає фундамент церкви. Дуже цікаві і цінні фрески з метою їх збереження були переміщені в один з корпусів Києво-Печерської лаври. 

"Тому сьогодні, на першому етапі, меценат планує залучити 15 млн грн, а в подальшому - за 2 роки - повний бюджет складатиме 50 млн грн на відновлення і реставрацію церкви Спаса на Берестові і території навколо неї", - повідомила голова ГО "Андріївсько-Пейзажна ініціатива". 

Соловйова також запросила на прес-конференцію, присвячену старту меценатського проекту з реставрації  цекркви Спаса на Берестові. Вона відбудеться біля самої церкви 27 липня об 11:00.

"На прес-конференції всі присутні матимуть можливість зайти на територію пам'ятки і подивитися, в якому стані вона сьогодні. Через 2 роки ми знову всіх запросимо, щоб подивитися, як відбулася реставрація", - пообіцяла вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-