Експерт прокоментував ситуацію з Київенерго та

Експерт прокоментував ситуацію з Київенерго та "зневодненою" столицею

Укрінформ
"Київенерго" - монополіст, який робить спроби зловживати своїм становищем. 

У такій ситуації контрольні функції зобов'язана виконувати НКРЕКУ і покарати постачальника за обмеження права споживача на отримання послуг - навіть до позбавлення ліцензії.

Про це у коментарі "Слову і справі" заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, оцінюючи дії "Київенерго" з відключення понад трьох тисяч споживачів у столиці від гарячої води. 

"Київенерго" - монополіст, і, як будь-який монополіст, робить спроби зловживати своїм становищем. У такій ситуації мають існувати правові запобіжники. Зокрема, контрольні функції зобов'язана виконувати НКРЕКУ. Якщо "Київенерго" обмежує право споживача на отримання послуг - постачальник має бути покараний аж до позбавлення його ліцензії", - пояснив Омельченко.

Проте, за словами експерта, сьогодні споживач залишився наодинці з монополістом.

Він підкреслив, що у ситуацію зобов'язані втрутитися судові інстанції, НКРЕКУ, Антимонопольний комітет, оскільки наяву порушення права споживачів на отримання якісних послуг.

"Найбільші боржники перед "Київенерго" - це державні організації. Але пересічних споживачів не повинні цікавити фінансові показники та інші проблеми постачальника, з якими той має справлятися самостійно. Якщо "Київенерго" не може вирішити питання з поверненням боргів - до цієї компанії мають бути застосовані жорсткі антимонопольні рішення аж до реструктуризації чи націоналізації підприємства", - зазначив фахівець.

"Відключення гарячої води влітку - це порушення прав споживачів. І тут є провина не лише "Київенерго", а й недоопрацювання НКРЕКУ, Мінфіну, місцевої влади, які всі разом виявилися нездатними організувати нормальне забезпечення водою киян. Поки що єдиний варіант для споживачів - звертатися до судів", - проаналізував ситуацію Володимир Омельченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-