Друге народження Київського велотреку, або

Друге народження Київського велотреку, або "Майже як Євробачення"

Укрінформ
Серед велосипедних столиць світу Київ поки що ходить у початківцях. 

Проте поштовх його "велосипедним амбіціям" може дати довгоочікуване відкриття велотреку, яке стало спортивним святом і грандіозним шоу.

Міська влада заздалегідь попередила киян та гостей столиці, що в суботу, 20 травня, рух центром міста буде перекрито, бо з нагоди відкриття Київського велотреку відбудеться великий велопробіг.

Старт йому рівно опівдні дав на Софійській площі мер міста Віталій Кличко, який очолив колону велосипедистів та велосипедисток.

"Я пропоную вважати 20 травня новим днем народження Київського велотреку і щороку відзначати його спортивними та культурно-мистецькими подіями», - сказав Кличко і натиснув на педалі свого велосипеда. 

За ним попрямували прихильники велоспорту та просто люди, які дістали із закутків двоколісних коней саме з нагоди велосипедного свята міста.

Веломарофон тривав мало не цілий день, ніби "розігріваючи" прихильників двоколісного транспорту перед родзинкою спортивного свята - урочистою церемонією відкриття Київського велотреку, яка почалася о 20 годині. 

Чому так багато шуму навколо цієї події, запитаєте ви? Бо відкриття велотреку - це маленька перемога небайдужих киян, які відстояли право на спорт перед недобросовісними забудовниками. 

А взагалі історія велотреку виглядає приблизно так. 

В далекому 1913 році майже в центрі міста виріс Київський велотрек. Культова спортивна споруда, до речі, одна з перших в Європі,  відразу стала гордістю її автора Івана Пилиповича Біленка. На велотреку  діяли велопрокат, веломагазин і веломайстерня, а у певний період навіть працював кінотеатр, і у дореволюційні часи тут відбувалися кінопокази. До речі, цю практику активісти відновили через 102 роки -  влітку 2015-го. Звісно, що прихильники велоспорту проводили тут весь вільний час. 

За радянських часів велотрек перетворився на суто спортивний об'єкт. Це й стало основною проблемою: він діяв лише як база для тренувань спортсменів та місце для проведення офіційних змагань.

За часів незалежної України фінансування поступово урізали, спеціальне покриття на доріжках  під впливом погодних умов почало псуватися, й улюблене місце київських спортсменів занепало. За "сприяння" приватних будівельних компаній велотрек втратив значення культурної пам'ятки і на нього чекала доля автопаркінгу одного з фешенебельних будинків. 

Фактичної загибелі спортивного майданчика не допустили спортсмени-активісти та жителі навколишніх будинків, які почали запеклу боротьбу за спортивно-історичний шматочок землі у центрі Києва. Саме завдяки зусиллям активістів у 2014 році Київський велотрек повернув собі статус історичної пам'ятки. Відбулося не одне судове засідання, перш ніж киян та гостей столиці запросили на офіційне відкриття-повернення Київського велотреку. 

Слід віддати належне міській владі, яка не лише підтримала прагнення спортсменів, а й допомогла відновити справедливість, ставши на їхній бік у боротьбі з незаконними забудовниками. 

І ось нарешті Київський велотрек зібрав навколо себе море людей - з велосипедами і  без, але що дуже тішило око, здебільшого молодого віку. Кілька тисяч прихильників спорту буквально обступили чашу стадіону і продовжували прибувати до закінчення шоу. 

Імпровізована сцена посеред велотреку була прикрашена довгими тонкими стрічками, музику було чути за квартал. 

Почалося шоу з виступів велосипедистів- екстремалів, які продемонстрували публіці незвичні трюки на спеціальних підпорах. На якийсь час глядачі перетворилися на суддів -  за результатом їхнього голосування було визначено найкращого велорайдера. Потім велосипедисти поступилися місцем чемпіонам України з брейк-дансінгу, ще одного різновиду міської культури, який зародився на вулицях, а зараз підкорює світові сцени. 

Але найбільше вразило глядачів грандіозне 3D шоу. На імпровізованій сцені ніби із землі виростала історія Київського велотреку. Всі ключові моменти його існування, згадки про відомих на весь світ спортсменів, які готувалися саме тут, ожили у 3D інсталяції. Затамувавши подих, глядачі спостерігали за зміною картинки. У ці моменти проймала страшенна гордість за Київ і киян. 

Та на цьому приємні несподіванки не скінчилися - привітати гостей свята прийшли українські зірки Монатік та Оnuka. І тут вже на сцену вийшли студенти Інституту фізкультури та спорту. Під запальну музику вони своїми тілами утворили напис «Київ». 

За дійством на велотреку, підтанцьовуючи й аплодуючи, спостерігали з балконів і мешканці навколишніх будинків. Відчувалося, що ця подія для них теж є святом. 

Розходячись по закінченні шоу, глядачі перемовлялися, ділячись враженнями від побаченого і не вірячи собі, що це просто відкриття спортивної арени. Нерідко можна було почути: "Оце так шоу, майже як Євробачення!» 

Напевно, сьогодні Київський велотрек відпочиває від пильної уваги глядачів і чекає, коли на ньому  будуть радувати успіхами і долати невдачі завзяті спортсмени. 

Але адресу велотреку треба запам'ятати не лише любителям спорту. Як обіцяє столична влада, він стане гарним майданчиком для різноманітних фестивалів та ярмарків.  

Юлія Значко, Київ.

Фото: Олександр Ляпін, Укрінформ, КМДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-