Київ має намір звернутися до Мінкульту щодо перенесення пам’ятника Щорсу

Київ має намір звернутися до Мінкульту щодо перенесення пам’ятника Щорсу

Укрінформ
На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики депутати погодили проект рішення “Про заходи щодо переміщення (перенесення) пам’ятника військовому діячеві Миколі Щорсу".

Про це повідомляє прес-служба Київради.

"З одного боку, є Закон України "Про декомунізацію", який повинен бути виконаний. І постамент Щорсу якраз підпадає під декомунізацію. З іншої сторони - ми повинні, як відповідальні особи, зберегти унікальну пам'ятку монументального мистецтва. Пам'ятник Миколі Щорсу в Києві часто стає об'єктом вандалізму з боку радикально налаштованих активістів, які намагалися демонтувати постамент самотужки, вважаючи, що міська влада у цьому напрямку робить недостатньо. Але ми маємо все зробити виключно у правовому полі, тому й звертаємося за дозволом до Мінкульту", - зазначив секретар Київради Володимир Прокопів.

Відповідний проект рішення передбачає звернення до Міністерства культури України з проханням внести пропозицію щодо переміщення пам'ятника Миколі Щорсу на розгляд Кабінету міністрів. Адже наразі постамент є пам'яткою монументального мистецтва та відноситься до Переліку об'єктів культурної спадщини національного значення, які занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. І, відповідно, переміщення пам'ятника неможливе без погодження з вищими органами влади.

Прокопів також вважає, що пам'ятник буде доцільно розмістити в Музеї монументальної пропаганди СРСР.

Проект рішення розглядатимуть ще на пленарному засіданні Київради. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-