Музей у Пирогові запрошує 26 лютого на Масницю

Музей у Пирогові запрошує 26 лютого на Масницю

Укрінформ
У Національному музеї народної архітектури та побуту України 26 лютого відбудеться свято Масниці.

Про це повідомляє прес-служба музею.

"Свято розпочнеться о 13:00. На нього запрошені фольклорні колективи, які відтворять давній обряд Колодія та заспівають народних пісень. Гостей розважатимуть традиційними народними забавами, запросять до танцю, пригощатимуть смачними стравами: варениками, млинцями та узваром", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що кульмінацією свята стане обряд спалювання "Кострубатого діда", що уособлює злі сили зими.

Масниця розпочинає весняний цикл традиційних свят українців. Це останній тиждень перед Великим постом, тож у ці дні їли переважно молочні страви: вареники з сиром, гречані млинці, присмачені маслом або сметаною.

Одним з найпоширеніших звичаїв на Масницю був звичай "справляти колодку". Колодій - давнє божество - символ родючості та шлюбу. Жінки у понеділок збиралися у корчмі колодкувати. Святкували цілий тиждень, бо у понеділок колодка народилася, у вівторок - хрестилася, у середу - женилася, у четвер колодка помирає, в п’ятницю її хоронять, а в суботу оплакують. Увесь тиждень заміжні жінки ходили по селу і як кару в’язали "колодки" до ніг матерям, які не пошлюбили своїх дітей до Дмитра. Все це з жартами, сміхом, відкупом та співами.

Весь цей тиждень жінки мало працювали по господарству, а чоловіки беззаперечно виконували забаганки жінок. Дівчата прив’язували "колодку" парубкам до лівої руки. Її прикрашали стрічками, паперовими квітами. З часом колодку замінили букети квітів, пояси, стрічки, вишита хусточка, яку дівчата прикріпляли хлопцеві на грудях.

В цей день молодь жартома чіпляла маленькі "колодочки" на шию "старим" парубкам, щоб вони скоріше женилися. А дівці, що вже була на порі і перебирала парубками, дівчата чіпляли велику "колодку" до клямки вхідних дверей знадвору. Так завершувалося святкування Колодки. У п’ятницю - частунок тещі, коли зяті урочисто возили тещ до себе в гості і пригощали, аби добрі були.

Святковий тиждень завершувався днем Прощення або Пущення, коли односельці ходили в гості одне до одного, пригощалися і просили вибачення за заподіяні раніше кривди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-