ДПСУ ігнорує скасування обмежень на перевезення речей з Криму - юрист

ДПСУ ігнорує скасування обмежень на перевезення речей з Криму - юрист

Укрінформ
Державна прикордонна служба продовжує порушувати права кримчан, ігноруючи рішення Апеляційного суду м.Києва про скасування пункту 1 постанови Кабміну №1035, згідно з яким обмежувалося провезення особистих речей кримчан.

Про це в п'ятницю на прес-конференції в Києві заявила юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Дар'я Свиридова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Фактично це рішення (постанова Адміністративного суду м.Києва від 14 червня 2017 року. - Ред.) набрало законність з моменту його оголошення, але не виконується вже майже 10 днів", - заявила Свиридова.

За її словами, в Українську Гельсінську групу і в інші громадські організації звертаються громадяни з заявами "про повне ігнорування рішення суду з боку прикордонної служби, яка здійснює фактичний контроль на КПВВ з Кримом" і "продовжує чинити перешкоди громадянам України, які перевозять свої речі в Крим або намагаються вивезти їх з території Криму".

Як вважає Свиридова, це свідчить не тільки про порушення прав людини, а й про неповагу до української судової влади.

"По-перше, це грубі порушення прав людини, які продовжують здійснювати співробітники прикордонслужби. По-друге, прикордонна служба фактично проявляє повну неповагу до судової влади. На наш погляд, це недопустимо, і ми хочемо нагадати прикордонній службі, що судове рішення є обов'язковим для виконання на території України. Більше того, за невиконання судового рішення службовими особами передбачена кримінальна відповідальність", - заявила юрист УГГ.

Вона припустила, що серед причин ігнорування судового рішення - "небажання розлучатися з деякими корупційними схемами, в ході яких жителів Криму змушували "домовлятися" про можливість провозити свої речі альтернативними шляхами".

Свиридова повідомила, що сьогодні готується до публікації звернення до уряду України і до Держприкордонслужби "з вимогою виконання рішення суду про скасування та визнання незаконним пункту 1 постанови 1035, яке обмежувало права власності кримчан".

За її словами, Українська Гельсінська група також звернулася до уряду з пропозицією при вирішенні питань врегулювання торгово-економічних відносин з Кримом, "не зачіпати права внутрішньо переміщених осіб і жителів Криму".

У разі відмови в перевезенні своїх речей на адміністративному кордоні з Кримом, Свиридова рекомендувала громадянам брати письмові відмови представників прикордонної служби та звертатися в правоохоронні органи і приймальні Української Гельсінської групи в Херсоні.

Раніше Укрінформ повідомляв, що 14 червня 2017 року Апеляційний суд м.Києва визнав незаконним п.1 Постанови Кабінету міністрів України від 16 грудня 2015 року №1035 про обмеження поставок окремих товарів в окупований Крим з материковою території України і в материкову Україну з Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-