"Суд" над Чийгозом: Дані свідка Ковітіді не відповідали відеодоказам - адвокат

Укрінформ
Свідчення так званого члена Ради Федерації Росії та колишнього кримського депутата Ольги Ковітіді, що виступала у вівторок в окупованому Криму свідком на засіданні "суду" у справі Ахтема Чийгоза, не відповідали речовим доказам - відео- та фотоматеріалами.

Про це у своєму відеозвіті, розміщеному на сайті "Крим.Реалії", повідомив адвокат Микола Полозов.

"У ході судового засідання допитувалась член Ради Федерації, колишній депутат Верховної Ради Криму Ольга Ковітіді. Вона в досить експресивній манері, фактично сприймаючи судову трибуну як парламентську, живописала події того дня (26 лютого 2014 р. - ред.). Розповідала, що насилу змогла пробитися до будівлі Верховної Ради Криму, тому що агресивно налаштовані прихильники Меджлісу не давали можливості їй пройти", - розповів Полозов зі слів Ковітіді.

Вважаючи Чийгоза винуватцем заворушень, вона описала його як "людину з мегафоном".

"Чийгоза вона описала, як людину з мегафоном, який щось говорив кримськотатарською мовою, якої вона не розуміє, і після чого мітингувальники починали більш агресивно і активно діяти. За її словами, на голові у Чийгоза був національний головний убір і, нібито, Чийгоз перебував неподалік Чубарова. Можу одразу зазначити, що зазначені факти не підтверджуються речовими доказами, відео- та фотоматеріалами, які були досліджені судом і чесно кажучи, на обличчях суддів, коли вони слухали виступ свідка Ковітіді, іноді та й виникала усмішка", - розповів Полозов.

За його словами, вона також свідчила, що "прихильники Меджлісу виступали на мітингу "з зеленими прапорами з тризубом".

"Хоча відомо, що кримськотатарський прапор блакитного кольору з жовтою тамгою і ніяких зелених прапорів ісламу на мітингу в цей день, принаймні, на фото і відео, не було. Вона також сказала, що були прапори "Правого сектора", хоча не уточнила, як саме вони виглядали", - повідомив адвокат.

Він також навів її слова, що 26 лютого 2014 року позачергова сесія ВР АРК була призначена на 15 годину і на ній планувалося розглянути два питання: оцінка депутатами поточної суспільно-політичної ситуації на території України та звіт про діяльність уряду Криму, який міг призвести до відставки його голови Анатолія Могильова.

Полозов підкреслив, що, за словами Ковитіді, під час сесії депут ВР АРК Рефат Чубаров заявив, що люди, що "знаходяться за межами парламенту, можуть увірватися сюди, якщо сесію буде проведено, і закликав закрити сесію". "При цьому, про мотиви вимоги негайного припинення сесії з боку Чубарова і депутата Верховної Ради України Андрія Сенченка, що виступав разом з ним, вона пояснити не могла", - повідомив захисник Чийгоза. 

Як відомо, Ахтем Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею ВР АРК 26 лютого 2014 року. Того дня, напередодні захоплення півострова російськими військовими, проукраїнські мітингуючі вимагали скасування позачергової сесії кримського парламенту, депутати якого збиралися приймати сепаратистські рішення. Проукраїнським активістам протистояли проросійські, у тому числі з партії "Російська єдність". "Справу Чийгоза" російський суд розглядає у рамках "справи 26 лютого". Суд розділив її на два окремі провадження - щодо заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і щодо двох інших фігурантів процесу - Алі Асанова й Мустафи Дегерменджі, які зараз відпущені з СІЗО під підписку про невиїзд. Чийгоза звинувачують в організації масових безладів, а Дегерменджі й Асанова - в участі в них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-