Справа Умерова: клопотання захисту відхилили,

Справа Умерова: клопотання захисту відхилили, "суд" – за тиждень

Відео
Укрінформ
В окупованому Криму "судді" у ході попереднього засідання у справі Ільмі Умерова відхилили всі подані захистом клопотання. Засідання "суду"  призначене на 7 червня.

Про це у Facebook повідомила донька Умерова Айше Умерова.

"Закінчилося попереднє засідання у справі Ільми Умерова. Всі клопотання захисту було відхилено", - повідомила Айше Умерова.

Вона уточнила, що "суд" не погодився, у тому числі, долучити до справи Умерова в якості громадського захисника відомого російського правозахисника й журналіста Олександра Подрабінека, мотивуючи це необхідністю особистої присутності.

Як пояснив адвокат Умерова Едем Семедляєв, усього захистом було подано чотири клопотання і жодне не було задоволено.

Відхилено перше клопотання - про відкладення судового засідання у зв'язку з тим, що з трьох адвокатів двоє відсутні у зв'язку з відрядженням, а саме вони мали брати активну участь у судовому засіданні.

Друге клопотання - про виключення доказу, а саме протоколу допиту адвоката Миколи Полозова, якого російські силовики викрали у центрі Сімферополя й доставили в управління ФСБ з метою допиту, також було відхилено. За словами Семедляєва, допит у ФСБ, у ході якого Полозов нічого не сказав, "дозволив суду вибити його зі справи і він не може на сьогодні представляти інтереси Ільмі Умерова".

Третім було клопотання про припинення кримінальної справи, його головною мотивацією було те, що "Крим ніким не визнаний, як територія Російської Федерації, окрім шести країн, у зв'язку з чим немає злочину, який намагаються інкримінувати Умерову", - пояснив адвокат.

Він повідомив, що наступне засідання у справі Умерова має проходити у відкритому режимі, воно відбудеться 7 червня о 14.30 у Сімферопольському районному суді.

Як повідомлялося, ФСБ РФ звинувачує Умерова за ч.2 ст.280.1 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ) за те, що в інтерв'ю телеканалу він заявив, що Крим - це Україна.

14 лютого так званий Верховний суд Криму відхилив апеляційну скаргу Полозова на постанову судді Київського райсуду Сімферополя Віктора Можелянського про дозвіл слідчому ФСБ Росії Ігорю Скрипці допитати його як свідка у справі Умерова". Рішення суду першої інстанції залишили без змін. Таким чином, "Верховний суд Криму" визнав законним примусове затримання Полозова співробітниками ФСБ Росії 25 січня, яке сам адвокат кваліфікував як викрадення. В майбутньому Полозов має намір оскаржити в Європейському суді з прав людини рішення підконтрольного кремлю кримського суду про переведення його у статус свідка.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-