ЄС має посилити санкції проти РФ через репресії в Криму - правозахисники

ЄС має посилити санкції проти РФ через репресії в Криму - правозахисники

Укрінформ
Європейський Союз має посилити санкції проти РФ через репресивні дії проти громадян України, затриманих в окупованому Криму.

Про це заявив  під час прес-конференції у Києві президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ сторіччя" Михайло Гончар, який був підтриманий координатором Кримської правозахисної групи Ольгою Скрипник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми не просто констатуємо факт протиправних дій і порушень прав людини, а вимагаємо з боку наших європейських партнерів посилення режиму санкцій за репресивні дії не лише проти наших колег, а й проти всіх, хто потрапив під ту чи іншу форму репресій на окупованих територіях, передусім на території Криму”, - заявив Гончар, який раніше працював разом із затриманими “диверсантами” Дмитром Штибліковим та Олексієм Бессарабовим в аналітичному центрі “Номос”.

За його словами, наразі таких осіб налічується близько 40, до дев’ятьох з них не має доступу з боку незалежних адвокатів.

Гончар також вказав на те, що наразі справа проти українських “диверсантів”, затриманих ФСБ у Криму, просто розвалюється.

“Якщо ми поглянемо на поточний стан справ - тим більше, що після затримання Панова вже пройшло практично 9 місяців, а Штиблікова, Дудки і Бессарабова - понад півроку, - то можна  сказати, що справа розсипалась. З боку ФСБ справа про диверсантів більше не фігурує. Починають фігурувати якісь розрізнені підходи, які свідчать, що створити правдоподібну картинку, що якась там була сформована диверсійна мережа і в кілька етапів взяли одних, других і третіх - все це не витримує ніякої критики”, - зазначив він.

Ініціативу про посилення санкцій проти РФ через репресії проти українців у Криму підтримала координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, яка зазначила, що питання санкцій проти РФ буде знову актуальним у червні.

“Питання санкцій, пошуку механізмів тиску на Росію буде знову актуальним найближчим часом: якраз у червні буде і нова сесія ПАРЄ, також у червні добігає кінця один з пакетів санкцій ЄС проти РФ і це питання буде на порядку денному. Ми, зі свого боку, готували інформацію щодо людей які особисто несуть відповідальність саме по таким політичним справам як “справа диверсантів” тощо. Це, в тому числі, і перелік суддів. Список продовжується формуватися, він вже частково поданий до ЄС”, - заявила вона.

Скрипник вказала на те, що з’являються все більш нові обставини затримання українців у Криму, які стали жертвами сфабрикованих обвинувачень у нібито намірах проведення диверсій. Зокрема, це стосується і затримання підприємця, колишнього офіцера ВМС України Олексія Стогнія. Так, Стогній був затриманий не в Севастополі, вдень 14 листопада 2016 року, як заявило ФСБ РФ, а в ніч з 14 на 15 листопада на пункті пропуску "Каланчак", коли він прямував до Києва на день народження доньки. Такі "неточності", як зазначила Скрипник, є черговими доказами фабрикації звинувачень.

Адвокат іншого “кримського диверсанта” Євгенія Панова Ольга Динзе під час скайп-включення підкреслила, що стосовно її підзахисного застосовувалися жахливі тортури поруч з психологічним тиском та імітуванням розстрілу:

"Зрозуміло, що після всього перенесеного, він підписував все, що йому приносили”, - сказала вона.

Більше того, скарга Панова, яка була подана у подальшому про застосування тортур до Слідчого комітету РФ, залишилася не задоволеною, і це при тому, що на тілі Панова й досі залишаються видимі сліди знущань з боку російських “правоохоронців”, а сам  він наразі проходить лікування у СІЗО.

“Постанову про відмову у відкритті кримінальної справи було винесено ще 10 грудня, про що мені стало відомо лише на минулому тижні”, - повідомила Динзе.

За її словами, слідчий в рамках цієї “перевірки” з Пановим навіть не спілкувався. Адвокат зазначила, що оскаржуватиме цю постанову та вимагатиме проведення судово-медичної експертизи з обстеженням підзахисного. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-