Компартія 26 років тому створила в Криму російський анклав - Джемілєв

Компартія 26 років тому створила в Криму російський анклав - Джемілєв

Укрінформ
Політика підтримки сепаратизму у Криму, що проводилася раніше Києвом, стала причиною окупації й анексії півострова. Тому зрозумілі заяви Президента України про те, що національно-територіальна автономія Криму відповідає інтересам як кримських татар, так і української держави.

Про це у ході круглого столу в Укрінформі "1944/2014: боротьба кримських татар за Батьківщину" сказав уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Учора (18 травня - на зборах-реквіємі у день пам'яті жертв депортації - ред.) Президент у своїй промові, висвітлюючи проблему кримськотатарського народу, сказав що необхідно зробити у кримськотатарському питанні, що відповідало б і інтересам кримськотатарського народу, і інтересам української держави. Це відновлення національно-територіальної автономії у Криму, тобто, та вимога, яка висувала кримськотатарський національний рух після другої світової війни. У нас були дві основні вимоги - повернути народ на історичну землю, повернувши йому все те, що  відняли, і відновити національно-територіальну автономію", - сказав Джемілєв.

За його словами, проголошена в 1991 році автономія Криму стала причиною сепаратистського руху на півострові. 

"Автономія 1991 року, яку було створено на базі того референдуму, що був організований компартією перед своїм відходом у інший світ, була спрямована взагалі-то на створення російського анклаву в Україні", - зазначив політик, підкресливши, що на випадок отримання Україною незалежності АРК наділила себе правом суб'єкта союзного договору.

Як підкреслив Джемілєв, кримські татари тоді проігнорували  референдум, стверджуючи, що "переселенці з внутрішніх регіонів Росії не можуть визначати статус їхньої історичної батьківщини, тим більше в тих умовах, коли основна частина кримських татар продовжує залишатися у місцях заслання".

"Але наш голос в Україні тоді не був почутий. Добре пам'ятаю, що після референдуму ми з Рефатом Чубаровим прибули у Верховну Раду України, де повинне було розглядатися питання створення кримської автономії. Основними аргументами депутатів кримської облради на користь автономії було те, що Крим - це регіон, де найщільніше проживають росіяни. Про кримських татар мови не було, а спроби депутатів від Народного Руху України переконати у тому, щоб дати слово представникам національного руху кримських татар, ні до чого не призвели і нам слова не дали.. Саме ця автономна республіка стала сепаратистською проблемою Криму ",- розповів лідер кримських татар.

Крім того, повідомив він, незважаючи на те, що головним союзником української держави в боротьбі з сепаратизмом у Криму були кримські татари, політика Києва була такою, що про кримських татар згадували тільки, коли загострювалися ситуації й ніякі фобії щодо них не заважали їм стверджувати, що "єдині українці у Криму - кримські татари".

"Але як тільки кризові ситуації проходили, про кримських татар забували. А потім починали любити кримських татар під час виборів і то тому, що у нас електорат, що консолідувався, який голосує так, як рекомендує Меджліс і Курултай", - сказав Джемілєв.

При цьому, стосунки кримських татар з українською владою завжди складалися не кращим чином.

"Оскільки кримські татари зазвичай підтримували ті сили, які зазвичай програвали, а це демократичні сили, то взаємини кримських татар з владою грунтувалися на байдужості, тобто влада нас не помічала, або, як, скажімо, у період правління Януковича, була явно вороже налаштована. В період його правління з кримського главку СБУ у Київ перехоплювалися доповідні про те, що найбільш впливовою опозиційною силою щодо нинішньої влади є Меджліс і пропонувалися заходи для того, щоб послабити його й роздрібнити", - зазначив політик. 

За його словами, саме така згубна політика призвела до окупації українського півострова, тому цілком зрозуміло, що Президент країни чітко сказав, що у "Криму потрібно відновлювати національно-територіальну автономію у рамках унітарної України, бо автономні республіки спочатку створюються як форма реалізації права корінного народу на самовизначення".

Політик підкреслив, що не наполягає на назві автономії "кримськотатарської", але вона повинна забезпечити захист базових прав кримськотатарського народу.

"Основними елементами нової переформатованої національно-територіальної автономії мають бути функціонування кримськотатарської мови разом з державною в якості робочої мови на території Криму і друге - забезпечення такого представництва корінного народу в усіх структурах і гілках влади, щоб це давало можливість захищати базові права цього народу, його збереження і розвиток", - підкреслив Джемілєв.

Адже саме тому, вважає політик, єдиним днем, який сьогодні об'єднує й консолідує кримських татар, являється день трагічної депортації.

"В усіх народів є якісь знаменні дати, які їх об'єднують, консолідують.. У кримських татар, так склалася їх доля, головною датою, яка їх об'єднує, є день катастрофи, день депортації й геноциду. Ця дата перевернула долю кримськотатарського народу після другої світової війни. Цю дату ми відмічаємо вже 73-й раз", - резюмував уповноважений Президента України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-