Джапарова закликає інтегрувати історію і культуру кримських татар в українську

Джапарова закликає інтегрувати історію і культуру кримських татар в українську

Укрінформ
Перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова переконана, що нинішня окупаційна влада в Криму, як і радянський режим, є тимчасовою, і кримські татари знову повернуться на рідну землю.

Про це вона заявила, виступаючи на засіданні уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Радянський режим виявився тимчасовим, а кримські татари знайшли стійкість і мужність, аби вижити, зберегтись і повернутись на Батьківщину. Я впевнена, що ця історія повториться. І я звертаюся до свого народу, до кримських татар, які сьогодні чекають, що Україна поверне Крим, я хочу побажати стійкості такої самої, якої зазнали мої батьки, мріючи про повернення в Крим”, - сказала Джапарова.

Вона також закликала міністрів “максимально спробувати інтегрувати історію мого народу, культуру мого народу в українську історію”.

Джапарова підкреслила, що кримські татари й українці мають багато спільного в історії, культурі, а сьогодні разом виборюють спільне європейське майбутнє.

“Українці не просто знають, наприклад, про депортацію як історичний факт або й злочин, але й відчувають цей день, тому що самі пережили подібний злочин - Голодомор”, - сказала вона.

Перший заступник міністра додала, що злочини проти українців і кримськотатарського народу здійснювали одні й ті ж злочинці.

“Російські міфи по відношенню до українців сьогодні - фашисти, неонацисти, екстремісти, бандерівці, карателі, шпигуни та диверсанти - це, насправді, про той самий сценарій, коли викривляється історія і свій власний злочин виправдовується: злочин окупації Криму, злочин війни на Донбасі”, - наголосила Джапарова.

Як повідомляв Укрінформ, 18 травня 1944 року за рішенням державного комітету оборони СРСР з Криму в Узбекистан і сусідні райони Казахстану, Таджикистану і в деякі регіони РРФСР були депортовані кримські татари. Всього було виселено 238,5 тисячі кримських татар, без урахування демобілізованих військових. У результаті депортації загинуло 46% чисельності кримськотатарського населення, серед яких половина - це діти до 18 років. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-